EVOLUCIJA MUZIKE: Od gramofonske ploče do mp3 i interneta

Nostalgija
EVOLUCIJA MUZIKE: Od gramofonske ploče do mp3 i interneta
Prije 130 godina muzika se samo mogla čuti uživo od vrhunskih orkestara i muzičara, a to zadovoljstvo mogli su da priušte samo bogati.

Prije 130 godina muzika se samo mogla čuti uživo od vrhunskih orkestara i muzičara, a to zadovoljstvo mogli su da priušte samo bogati. Prava revolucija je nastala 1877. godine kada je Tomas Edison, izumio fonograf, spravu koja je mogla da snimi i reprodukuje zvuk. Počela je da se piše nova istorija u muzici, a od tada je muzika postala prava industrija kakvu danas poznajemo. 

Jedanaest godina kasnije napravljen je prvi gramofon i gramofonska ploča kao prvi nosač zvuka. Tu kreće prava pomama. Muzičke zvijezde i zatrpane radnje kupaca željnih da muziku svojih omiljenih zvijezda slušaju u svom domu kad god požele. Gledanje omota ploča dok u pozadini pucketa gramofonska igla i čuje se muzika djelovali su bukvalno hipnotišuće na ljude.Danas na tu pomisao bude se neka nostalgična sjećanja kada su vremena bila nekako sporija i kada se muzika osjećala mnogo dublje.

Elvis Prisli, Frenk Sinatra, Bobi Darin, Rej Čarls, Net King Kol, Džoni Keš, Bitlsi, Toni Benet, Ela Fidžerald…jesu samo neka imena koja su planetarno bila popularna i čije su se ploče masovno kupovale. 

gramofon1


Kod nas, Lola Novaković, Senka Veletanlić, Josipa lIsac, Gabi Novak, Silvana Armenulić jesu samo neke od prvih velikih zvijezda pedesetih i šezdesetih godina nekadašnje SFRJ.
Slijedi nova revolucija. Sredinom šezdesetih godina nastaju prve audio kasete, a početkom osamdesetih prelazi se na digitalne nosače zvuka i megapopularan kompakt disk (CD).

kasetofon

 
Prvu kasetu razvila je firma “Filips” 1963. godine. Od tada su postale veoma popularne i koristile su se za snimanje i reprodukciju zvuka. Kasetofoni su nastali malo kasnije, te je tako prvi komercijalni kasetofon koji je ušao u upotrebu proizveden 1970. godine. 

sprongstin1


Razvojem pop i urbane kulture nastao je i prvi prenosivi stereo uređaj, u pitanju je  vokmen. Kompanija “Sony” prva je napravila vokmen jula 1979. godine. U Americi i Velikoj Britaniji ušao je u upotrebu 1980. godine. 

thinktank-birmingham-object-1986s03911-000011


U to doba otpočela je nova era popularnih pjevača i grupa koji će ostaviti, a neki i danas ostavljaju dubok trag u muzici. Prins, Madona, Majkl Džekson, Metalika, Brus Springstin, Vitni Hjuston, Stivi Vonder, Dejvid Bouvi, Bili Ajdol, Tina Tarner, Barbara Strejsend, Elton Džon i mnogi drugi postavljaju nove granice u muzici. Revolucionarni tekstovi, aranžmani pjesama ali i vrhunska produkcija prave pravu pomamu u svijetu. 
Muzika se prodavala kao “luda”. Na primer, do danas, samo Madona i Majkl Džekson prodali su više od 700 miliona nosača zvuka.

metallica1

Kako je tehnologija napredovala tako je i produkcija pjesama i audio snimaka bila sve kvalitetnija. Poznato je da prvi album u svijetu koji je koristio “Kju Saund” efekat (QSound) bio Madonin “The Immaculate Collection”, posle kojeg su svi ostali izvođači snimali muziku sa tim efektom. “Kju saund” omogućavao je trodimenzionalne audio efekte i bio je pravi bum za slušaoce. 

madona-2635


Danas u 21. vijeku nemamo “prostora” ni za vokmen, ni za diskmen. Slušamo muziku preko telefona, aj poda i mp3 plejera. Prodaja kompakt diskova po prodavnicama značajno je opala jer je kupovina preko interneta uzela danak. Svi singlovi, i cijeli albumi izvođača “skidaju” se i kupuju preko interneta a najpoznatija prodavnica za to svakako je Aj tjuns. Sjedeći u svojoj sobi uz par klikova, možemo preuzeti čitave albume bilo kog izvođača bez odlaska u CD šop. 

Ovako danas izgleda kupovina preko iTunes-a: 

itunesjpg


MP3 plejeri koji danas nisu veći od kutije šibica prvi put predstavljeni su 1998. godine. Od tada je digitalna era uzela maha, pa ne samo da se prestalo sa proizvodnjom audio kaseta nego su i kompkat diskovi pali u zaborav.

Ipak, otići u radnju, kupiti album svog omiljenog izvođača, pustiti ga kući, gledati slike i čitati tekstove sa omota je svakako neuporedivo do pukog preuzimanja sa internet sajtova. 

(telegraf.rs)

Ne propustite