VRUĆINA ĆE UNIŠTITI KORONA VIRUS, ALI EVO KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE NAREDNIH DANA: Oglasili se meteorolozi, ŠOK

Kiosk
VRUĆINA ĆE UNIŠTITI KORONA VIRUS, ALI EVO KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE NAREDNIH DANA: Oglasili se meteorolozi, ŠOK
-

Napominje da će temperatura za vikend pasti za 10 do 15 stepeni i da će najhladnije biti u nedelju najvišom dnevnom temperaturom između šest i 11 stepeni.

U Srbiji će u petak u većini krajeva biti sunčano i toplo sa maksimalnom temperaturom i do 25 stepeni, dok se za vikend očekuje zahlađenje i pad temperature za 10 do 15 stepeni, kaže meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović i dodaje da se od ponedeljka ponovo prognozira pravo proljetno vrijeme, kao i da će mart i april biti natprosječno topli za ovo doba godine.

Todorović navodi da će u petak poslije podne na sjeveru zemlje doći do postepenog naoblačenja, pada temperature i pojačanog sjeverozapadnog vjetra što će usloviti maksimalnu temperaturu od oko 14 stepeni.

- Sutra je popodne i uveče ponegde moguća slaba kratkotrajna kiša, a u većini mjesta biće suho. Za vikend će biti pretežno oblačno, na sjeveru suho, a u južnim i centralnim krajevima sa kišom, dok je u planinskim predjelima moguć snijeg - kaže Todorović.

Napominje da će temperatura za vikend pasti za 10 do 15 stepeni i da će najhladnije biti u nedelju najvišom dnevnom temperaturom između šest i 11 stepeni.

- Od ponedeljka se prognozira pravo proljetno vrijeme, biće toplo, suho i pretežno sunčano, u četvrtak 19. marta temperatura će u nekim mjestima dostići i do 20 stepeni - naveo je Todorović.

726929-nedeljko-todorovic-ls

Prema njegovim riječima, od 20. marta se ponovo očekuje zahlađenje praćeno naoblačenjem i kišom, a u planinskim predjelima i sa snijegom.

- Ima nagovještaja da bi posljednjih dana marta ponegde u nižim predjelima bilo i snijega - napominje meteorolog.

Dodaje da će početkom aprila ponovo biti natprosječno toplo za to doba godine, sa povremenim zahlađenjima praćenim kišom u nižim predjelima.

- Očekuje se da u martu i aprilu temperature u većini dana budu iznad prosječnih vrijednosti - naveo je Todorović.

Upitan za UV zračenje, za koje stručnjaci tvrde da ne pogoduje novom koronavirusu, Todorović napominje da je vrijednost tog zračenja minimalna od kasne jeseni do početka proljeća kada je, kako kaže, kratak dan i ima mnogo oblaka, a malo sunčanih dana.

Kako kaže, u posljednje dvije godine aktivnost sunca je minimalna, a UV zračenje ima vrijednost ispod 10 mjernih jedinica.

- Sa dolaskom proljeća i ljeta, vrijednost UV zračenja je neznatno viša. Sredinom sunčevog ciklusa, a to će biti za četiri-pet godina, vrijednost UV zračenja će biti značajno viša nego sada. To svakako ima uticaj na sav živi svijet, uključujući čovjeka i viruse - naveo je Todorović.

Izvor: Espreso.rs

Ne propustite