Postala sam mama: kako da se brinem o svojoj bebi?

Mame i bebe
Postala sam mama: kako da se brinem o svojoj bebi?
Dobili ste prvo dijete i pod stresom ste, postavljate sebi pitanja na koji način se brinuti o svojoj bebi. Nema razloga za brigu, jer to što osjećate sasvim je normalno, posebno kada vam je to prvo dijete.

Dobili ste prvo dijete i pod stresom ste, postavljate sebi pitanja na koji način se brinuti o svojoj bebi. Nema razloga za brigu, jer to što osjećate sasvim je normalno, posebno kada vam je to prvo dijete.

U nastavku vam donosimo odgovore na pitanja koja muče svaku mamu na početku. Kasnije će vam biti puno lakše, jer ćete upoznati potrebe vaše bebe i samim tim znati ćete reagovati na pravi način.

Koliko će beba spavati u prvim sedmicama života?

Novorođenče samo jede i spava-nema razloga za brigu, jer je to jedino što treba da radi. Većina malih beba spava do 20 sati dnevno. Ostala četiri sata provode u hranjenju, presvlačenju i uspavljivanju. Ova faza ne traje dugo, zato je iskoristite i odmorite se kad možete. Kako vrijeme odmiče, potrebe za snom kod bebe će se smanjivati, a potrebe za pažnjom povećavati.

Koliko često trebam kupati bebu?

Dok ne otpadne pupak, stomak treba držati suhim, pa je najbolje bebu kupati frotirnom rukavicom bez tuširanja.
Najnovije preporuke pedijatara su da novorođenčad ne treba kupati svaki dan. Dva do tri puta sedmično sasvim je dovoljno.

 Koliko vremena trebam provesti aktivno s bebom?

 U početku je bebi dovoljno da čuje vaš glas. Zato, izlazite s bebom, pričajte joj i pjevajte joj. Stalna stimulacija može bebu učiniti plačljivom, a igre i zabave bit će napretek u mjesecima i godinama koje dolaze.

Moja beba budi se noću svakih nekoliko sati. Šta trebam uraditi da duže spava?

Normalno je da se novorođenče često budi noću jer je gladno. Sve dok beba malo ne ojača, vaša najvažnija zadaća je hraniti je. Kada beba bude imala četiri li pet mjeseci, spavat će šest do deset sati dnevno.

Bebi je često začepljen nos. Trebam li zvati pedijatra?

Sve dok je beba mirna (jede i spava uredno i ne plače bez razloga), ne treba joj pedijatrijski tretman radi slinica u nosu. Ali, ako teško diše i budi se zbog tegoba, odmah zovite liječnika. Također, pedijatra zovite odmah ako je  temperatura viša od 38 stepeni Celzija, jer je to prvi znak ozbiljnih infekcija.

Trebam li bebi uvesti raspored hranjenja?

Ne odmah. Na početku je vrlo važno da beba dovoljno jede. Takav tretman treba održavati prva dva mjeseca, a onda postepeno uvodite obroke.

Je li uredu ako beba zaspi dok doji?

To je odlično, zbog kontakta majke i bebe. Ali, ako beba nije dovoljno jela, probudite je da završi obrok.

Pitate se hoćete li razmaziti vašu bebu ukoliko je na prvi plač uzmete u naručje?

U prvim danima, kada beba plače, potreban joj je barem vaš dodir. Novorođenčad se još ne znaju igrati i plač je znak da im nešto treba.
Kada beba bude imala nekoliko mjeseci, prvo ćete joj dati igračku pa je tek onda uzeti, ili pustit ćete je da plače minutu-dva. Ako prestane, znači da iskušava okolinu, ali ako nastavi plakati, ipak, ste joj potrebni.

Izvor: "Bebe i mame"

Izvor fotografije: yumama.com

Ne propustite