STAVILA JE BORAKS NA PAPIR ISPOD FRIŽIDERA: Čekajte dok vidite šta je izvukla! (VIDEO)

Kiosk
STAVILA JE BORAKS NA PAPIR ISPOD FRIŽIDERA: Čekajte dok vidite šta je izvukla! (VIDEO)
.

Boraks je sve samo ne dosadan, kazala je djevojka na početku videa u kojem je objasnila na koji način ga možete iskoristiti u kućanskim poslovima.

Boraks ili natrijev borat, natrijev tetraborat ili dinatrijev tetraborat je mineral i sol borne kiseline. Na sobnoj temperaturi je bijeli kristalni prah koji je sastavljen od bezbojnih kristala koji se lako rastvaraju u vodi.

boraks

Boraks možete korisiti na različite načine u domaćinstvu:

Čišćenje tepiha – ako imate usisivače na paru, u vodu obavezno stavite i pola šolje boraksa da bi se vaši tepisi još bolje očistili.

U voćarstvu – pospite šolju boraksa oko velikih stabala jabuke ili nekoliko kašika oko mladica, svake 3-4 godine da biste dodali minerale zemljištu što će potpomoći rast i razvoj voćki.

Čišćenje WC šolje – prije nego odete na spavanje u WC šolju uspite jednu čašu boraksa. Ujutro samo izribajte šolju četkom i isperite, a boraks će ubiti sve bakterije.

Za tjeranje insekata – vodene bube, mrave i žohare oteraćete tako što ćete u jednakoj mjeri pomiješati šećer u prahu i boraks pa postaviti na mjesta odakle mislite da insekti dolaze.

Za kućne ljubimce – ako vaši dlakavi drugari imaju buhe slobodno ih pospite boraksom, njih i mjesta na kojima spavaju. Boraks otpušta bornu kiselinu u količinama dovoljnim da ubije buhe, ali da ne štete ljudima i kućnim ljubimcima.

Za tjeranje miševa iz kuće – ako ste slučajno primijetili miša u kući pospite malo boraksa po podovima jer miševi ne vole boraks na šapicama i mala je vjerovatnoća da će se vratiti.

Za čuvanje cvijeća –svježe ubrano cvijeće se može trajno sačuvati na dva načina i to uz pomoć boraksa koji izvlači vodu iz stabljike i latica i sprječava uvenuće već ih suši. Za ovaj način sušenja cvijeća možete koristiti dvije mješavine i to da pomiješate dva dijela boraksa sa jednim dijelom bijelog pijeska ili jedan dio boraksa i dva dijela kukuruznog brašna.

Za svijeće – ako sami pravite svijeće, fitilj potpite u mješavinu soli i tečnog boraksa što će spriječiti da se fitilj dimi kad ga zapalite.

Za pranje posuđa – boraks je veoma nježno, ali dejlotvorno sredstvo za čišćenje porcelanskog i aluminijumskog posuđa. Jednostavno ga pospite po posuđu, izribajte sunđerom i isperite.

Čišćenje pločica, tuša i kade – jednostavno naspite boraks na sunđer i detaljno izribajte kadu, tuš i pločice. Možete ga koristiti i za čišćenje tiuš-kabina od pleksiglasa jer neće oštetiti materijal, a detaljno će ga oprati.

Protiv rđe – pomiješajte boraks sa limunovom sokom i efektno ćete očistiti rđu.

Čišćenje madraca – dječije madrace na kojima se nalaze fleke od urina očistićete tako da ih malo smočite pa u fleke utrljate boraks, ostavite da se osuši pa usisate.

Protiv korova – boraksom možete ubijati korov koji raste u vašem dvorištu blizu betonskih staza i zidića, ali ga nemojte korititi u bašti jer će ubiti i vaše biljke.

Za otčepljenje odvoda – zapušene odvode lako ćete otčepiti ako u njih naspete pola šolje boraksa pomiješane sa dvije šolje kipuće vode. Ostavite da djeluje 15 minuta pa ostavite vodu da teče nekoliko minuta da ispere boraks.

 

(Novi.ba/lifepressmagazin.com)

 

Ne propustite