Amel Tuka, treći najbrži bijelac u historiji: Nemam podršku svoje države koju volim svim srcem

Ostali sportovi
Amel Tuka, treći najbrži bijelac u historiji: Nemam podršku svoje države koju volim svim srcem
Fokus svjetske sportske javnosti posljednjih mjeseci postao je mladi bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka koji ističe kako je osvajanje prvog mjesta na Dijamantskoj ligi u Monacu ove godine bio - očekivani redoslijed nakon šest punih godina discipliniranog treninga i svakodnevnih odricanja.

Fokus svjetske sportske javnosti posljednjih mjeseci postao je mladi bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka koji ističe kako je osvajanje prvog mjesta na Dijamantskoj ligi u Monacu ove godine bio - očekivani redoslijed nakon šest punih godina discipliniranog treninga i svakodnevnih odricanja. Upisan zlatnim slovima u historiju bosanskohercegovačke atletike, Tuka se u razgovoru sa reporterskom ekipom Anadolu Agency (AA), koja ga je posjetila tokom priprema u Veroni,  prisjetio svojih početaka u svijetu atletike koji su mu obezbijedili laskavu ulaznicu na predstojeće Svjetsko prvenstvo u Pekingu, koje, kaže, s nestrpljenjem očekuje.

Prije nepune dvije sedmice u utrci na 800 metara u Monacu, rame uz rame sa najboljim atletičarima svijeta, rezultatom 1:42:51 oborio je ne samo rekord BiH već i rekord Balkana, osvojivši prvo mjesto. Govoreći o nedavnoj pobjedi, Tuka ističe kako je ona bila očekivana te kako je njom opravdao ulogu favorita.

"Iskreno, očekivao sam pobjedu, ali nije bilo baš lako. Došao sam da pobijedim, nisam mislio na rezultat. Jednostavno, pratio sam trku i u finišu pobijedio", istakao je Tuka koji je nakon spektakularne pobjede u Monacu ispunio medijske stupce, te svijetom prenio vijest o BiH.

- Boje zastave BiH su sada prepoznate u svijetu - 

Pažnja koja je uslijedila nakon pobjede, tvrdi, ipak ga nije poljuljala i omela u nastavku napornog treniranja i priprema za još veće rezultate kojima se nada.

"Osjećam se posebno ali koliko god je tako, toliko pokušavam još više da ostanem čvrsto na zemlji, da se posvetim maksimalno treninzima za Svjetsko prvenstvo i da me ovi uspjesi ne odvedu u oblake. Hvala Bogu, koliko god mi je podario uspjeh, molim da me što više učvrsti na zemlji kako bi bio što više skoncentrisan na treninge", naglasio je Tuka.

Veliki broj novinarskih pitanja, kako kaže, nakon velike pobjede bio je usmjeren na dalji tok njegove karijere. Među njima je najzanimljivije bilo ono o "njegovom limitu i da li ga uopšte ima".

"Trenutno sam postavio rezultat najbolji u svijetu ove godine i nakon trke, kad sam završio, novinari su mi rekli: Amele, znaš li da si postavio 11. najbolji rezultat u svijetu svih vremena i 4. rezultat u Evropi svih vremena? Ja sam rekao da ne znam jer stvarno nisam to pratio i kad se uzme u obzir ta činjenica, to može biti jasno svima. Rekli su mi da sam treći najbrži bijelac u historiji svih vremena što me čini posebnim i jednostavno osjećaj je neopisiv", kazao je Tuka.

Ipak, ističe, najvažnije mu je bilo svijetu prenijeti pozitivnu energiju kojom zrači zemlja iz koje dolazi. Boje zastave BiH sada su, dodaje, prepoznate u svijetu koja je iznjedrila vrhunskog atletičara.

"Jako sam sretan i ponosan na svoju zemlju. Ne postoje riječi kojima se to može opisati, drago mi je sada što u svijetu atletike svi znaju za BiH, svi znaju gdje je ta zemlje. Ponosan sam na to i nadam se da je ona ponosna na mene što sam njen građanin", rekao je Amel, naglasivši da je, odgovarajući na novinarska pitanja nakon pobjede, istakao kako je BiH mala zemlja ali u kojoj žive ljude sa "velikim srcem".

- Nebriga države za sportiste je tamna strana zemlje - 

Ne ohrabruje činjenica da talentovana djeca u svijetu sporta i drugim oblastima u BiH nemaju velike šanse za napredak, ističe Tuke. Tamna strana BiH krije se u tome da ona ne hrabri mlade ljude da budu uspješni, te da ih ne obezbjeđuje i ne pomaže finansijski.

"Tačno je da će, ukoliko država povede računa o svojim sportistima, oni napraviti rezultate. Nažalost, nemam podršku od svoje države koju volim svim srcem. Ne može se opisati riječima koliko volim kada vidim zastavu tu pored svog imena i kad sam prvi u svijetu i kad se ta zastava vidi. Nažalost, nemam podršku tu i stanje je takvo kakvo jeste", ističe Tuka napominjući kako se svakom djetetu, mladom čovjeku, mora pružiti šansa kako bi unaprijedio svoj talenat do momenta kada će u svijetu nizati dobre rezultate.

"Država samo malo ako povede računa o sporistima, mi bi imali vrhunske rezultate, ali ne vodi niko računa o sportistima u BiH. To je crna tačka u našoj zemlji. Da se usvoje zakoni o sportu, kako dolikuje jednoj državi, da bi se stanje u sportu promijenilo... Sport je nešto najljepše. Kada igra reprezentacija, vidite tu atmosferu među ljudima, svi su zajedno, to su čari sporta. Sport ujedinjuje ljude", poručio je Tuka u razgovoru za Anadolu Agency.

Da sport, pored stalnog rada zahtjeva i veliko odricanje, ističe Tuka prisjećajući se svog prvog atletskog treninga, 1. januara 2009. godine na stadionu Kamberovića polje u Zenici. 

- Vjerovati u sebe i slušati starije ključ uspjeha -

"Roditelji su me odgojilli tako, da mora doći do odricanja svega, znao sam šta treba jednom vrhunskom sportisti. To sam prihvatio, odrekao se svega. Vodim računa o ishrani, spavanju, odmoru. Sve ove godine, punih šest godina, maksimalno sam se posvetio i to je moja želja, moja volja i motiv", rekao je Tuka, dodajući kako su na njegovu sportsku disciplinu najviše utjecali savjeti, pohvale i kritike, starijih i iskusnih ljudi.

Jedna od njegov želja, kaže, jeste da postane svojevrsni primjer drugim mladim ljudima koji mogu uspjeti ukoliko svoje vrijeme i obaveze usklade i posvete se onome u čemu leži istinska vrijednost.

"Da spoje školu i sport, da ne zapostavljaju školu jer je ona bitan faktor odgoja i odrastanja. Da se bave sportom, bilo kojim, ne samo atletikom i da se ne izvlače kako ne mogu nešto stići. Ja sam im primjer u tom segmentu. Radio sam svako jutro trening, putovao sam svako jutro od Kaknja do Zenice na treninge, poslijepodne u školu. Bio sam odličan učenik, imao sam prosjek 5,0 i od osnovne do srednje sam bio odličan. Jednostavno, rasporedio sam svoje vrijeme kako treba", podsjetio je Tuka.

Prema njegovim riječima, sporta se nije odrekao ni tokom studija a pored sportskih rezultata, dodaje kako je i apsolvent Mašinskog fakulteta u Zenici. Sve svoje uspjehe ostvario je jer je vjerovao u sebe i svoj rad. 

"Vjerovao sam u sebe. Znao sam da mogu uspjeti i biti najbolji i zato sam se odricao svega. Zato savjetujem, ko god ima vjeru u sebe i misli da je za nešto rođen, da to iskoristi. Ne može niko reći da nema vremena, ima se vremena, samo ga treba iskoristiti pravilno i odreći se drugih stvari", zaključuje Tuka kojem predstoje pripreme za Svjetsko prvenstvo gdje će, nada se, ponovo osvjetlati obraz BiH.

Ne propustite