NASA došla do nevjerovatnog otkrića i digla svijet na noge!

Nauka i tehnologija
NASA došla do nevjerovatnog otkrića i digla svijet na noge!
Američka agencija za istraživanje svemira NASA danas je na konferenciji za medije potvrdila kako je otkrivena

Američka agencija za istraživanje svemira NASA danas je na konferenciji za medije potvrdila kako je otkrivena planeta Kepler 452B, stara šest milijardi godina, koja je slična Zemlji.

Bivši astronaut i saradnik u Upravi za naučne misije NASA John Grunsfeld rekao je kako ovo otkriće  pogađa u samo središte onog što se radi u NASA i da je "Zemlja 2.0" dosad najbliži rođak Zemlji. 

"Jesmo li sami u svemiru? Danas ćemo napraviti mali korak u odgovaranju na to pitanje", izjavio je Gransfeld.   

"Kepler 452B je vjerovatno stjenovita planeta. Ima pravu udaljenost od zvijezde, što znači da bi mogla biti potencijalno naseljiva", rekao je naučnik NASA Džon Dženkins, prenose svjetski mediji. 

Također, Dženkins je rekao da je godina na "Zemlji 2.0" iste dužine kao i na Zemlji, da je egzoplaneta stara 6 milijardi godina i da prima 10 odsto više energije od Zemlje. 

"Veličina orbite slična je Zemljinoj, a njen solarni sistem je vrlo sličan našem", rekao je Dženkins.  

Praćenje egzoplanete će biti pokrenuto 2017. godine, a poseban fokus praćenja će biti na istraživanju naseljivosti.  Riječ je o otkriću do kojeg se došlo korištenjem svemirskog teleskopa Kepler koji se u Zemljinoj orbiti nalazi kako bi tragao za egzoplanetama, planetama izvan našeg solarnog sistema.

Naučnici ističu da je Kepler 452 B stariji i veći rođak Zemlje koji bi trebalo da pruži mogućnost za shvatanje i razumijevanje Zemljinog razvoja, piše Onasa.

Ne propustite