MNOGE SUDIJE PROPJEVALE, JOŠ DESETINE POD ISTRAGOM Proširena istraga u aferi "Var", vodi do samog vrha Fudbalskog saveza BiH

Sport
MNOGE SUDIJE PROPJEVALE, JOŠ DESETINE POD ISTRAGOM Proširena istraga u aferi "Var", vodi do samog vrha Fudbalskog saveza BiH
,

Tužilaštvo BiH proširilo je istragu u predmetu "Var" još na desetine osoba, a sve se dovode u vezu da su učestvovali u namiještanju utakmica Prve lige FBiH i Premijer lige BiH, zbog čega je SIPA nedavno uhapsila 12 osoba.

Izvori "Dnevnog avaza" tvrde da se radi o ozbiljnoj istrazi, koja vodi i do samog vrha Fudbalskog saveza BiH.

Pogotovo što su pojedine sudije priznale djela za koja se sumnjiče, a pojedinci u savezima koji ih delegiraju i određuju komisije za suđenja znali su godinama šta se i kako radi, a ništa nisu poduzele. Na taj način svjesno su počinile zloupotrebu službenog položaja, zbog čega su i predmet interesiranja istražilaca.

sudija

Istragom Tužilaštva, uz pomoć pripadnika SIPA, već sada je utvrđena osnovana sumnja da su osumnjičene osobe, među kojima su Vladimir Dominković, Anto Bilješko, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković i Fuad Zahirović, počinile krivična dela za koja se terete, a to je primanje mita.

Iako su im određene mjere zabrane, isto važi i za osobe koje su uhapšene pa puštene da se brane sa slobode, a radi se o Salemu Proliću, Irfanu Duriću, Harisu Poprženoviću, Mirzi Kazlagiću, Marku Brezoviću, Mariju Grgiću i Anti Kobašu.

bajraktarevic

U dokumentima Tužilaštva jasno je navedeno da su krivična djela osumnjičeni vršili na način da su od uprava klubova koji su se takmičili u Prvoj ligi FBiH zahtevali davanje dara, da bi zauzvrat, poduzimanjem radnji u skladu sa svojim svojstvom, uticali na ishod utakmica.

Upravo je sada Tužilaštvu i interesantno ko su osobe koje su davale novac za namiještanje utakmica, zbog čega se istraga i širi. Nekima su već upućeni pozivi za saslušanja, ali je upitno nakon iskaza u SIPA kakav će biti njihov status. Mnogi neće biti svjedoci.

Ne propustite