Zmajevi slavili u Vaduzu nakon lošeg prvog poluvremena: Čivić načeo domaće, a završio Hodžić

Fudbal
Zmajevi slavili u Vaduzu nakon lošeg prvog poluvremena: Čivić načeo domaće, a završio Hodžić
,

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je u Vaduzu Lihtenštajn rezultatom 3:0, čime je okončala razočaravajući kvalifikacioni ciklus za Evropsko prvenstvo 2020.

Selektor Robert Prosinečki u ovom meču dao je priliku igračima koji su imali slabu minutažu u prethodnom periodu, a debi u nacionalnom dresu upisali su Haris Hajradinović i Dino Hotić. 

Odmah na početku susreta naš državni tim imao je opasan napad, ali je Duljević bio u ofsajdu i igra je prekinuta. Dvije minute kasnije Hodžić je sebičnim driblingom upropastio odličnu šansu za naš tim. Lihtenštajn je prvi put zaprijetio u 8. minuti, no Pirić je istrčao i izbio loptu u aut.

U 12. minuti šut Hajrovića s ivice kaznenog prostora lagano je zaustavio golman domaće selekcije. Tri minute kasnije, ponovo je Hajrović imao priliku nakon što je golman Lihtenštajna odbio centaršut Hajradinovića, ali se ponovo istakao čuvar mreže domaće reprezentacije. 

Naši reprezentativci imali su inicijativu i u nastavku, ali nisu imali rješenje kako probiti odbranu Lihtenštajna. U 26. minuti Hajradinović je ubacio iz slobodnog udarca, a pored gola glavom je šutirao Bičakčić. 

U 32. minuti Hodžić je dugo tražio prostor za udarac, onda je bio izblokiran, a zatim je Duljević šutirao pored gola. U 34. minuti Hajrović je pokušao proigrati Hodžića, ovaj je pao u kaznenom prostoru domaćih, ali sudija nije pokazao na bijelu tačku.

Veliku priliku naša selekcija imala je u 38. minuti kada je Hodžić šutirao iz odlične pozicije, ali je njegov udarac zaustavio golman Lihtenštajna da bi onda Hajradinović odbijenu loptu posla na tribine.  

U finišu prvog dijela nakon odličnog ubačaja Hajradinovića, glavom je šutirao Hodžić, ali je domaći golman sjajno odbranio pa su mreže mirovale do odlaska na odmor. 

U 48. minuti Dino Hotić, koji je u igru ušao u drugom poluvremenu lijepom loptom pronašao je Hodžića, koji je šutirao glavom preko gola. U 51. minuti pokušao je i Hajrović, ali samo pored gola.

Žilav otpor Lihtenštajna naš državni tim slomio je u 57. minuti kada je Eldar Čivić zatresao mrežu domaćina. Nakon gola, naša selekcija je igrala mnogo lakše, a u  60. minuti pokušaj Hajrovića zaustavila je odbrana domaćih.

U 64. minuti BiH je udvostručila vodstvo. Hodžić je poslije solo akcije šutirao s 20 metara i matirao golmana Lihtenštajna za 2:0.Naša selekcija je i u nastavku napadala, a u 70. minuti Bešić je bio izblokiran nakon lijepe akcije sa Hajrovićem. Edin Džeko je u igru ušao u 71. minuti kada je zamijenio Marka Mihojevića.

U 72. minuti Hodžić je izašao sam pred golmana domaće selekcije, zaobišao ga i lagano zatresao mrežu za vodstvo BiH od 3:0. Pet minuta kasnije Hotić je pokušao iz slobodnog udarca, ali je lopta otišla preko gola Lihtenštajna.

U 81. minuti sjajno je proigran Džeko, ali je Dijamant šutirao visoko preko gola. Do kraja meča nije bilo promjene rezultata i naš državni tim pobjedom je završio ovaj kvalifikacioni ciklus. 

U grupi J u kojoj je bila i reprezentacija BiH, Italija je deklasirala Armeniju rezultatom 9:1, dok je Grčka u Atini nakon preokreta savladala Finsku 2:1. Italija i Finska iz ove grupe osigurale su plasman na Euro 2020.

Izabranici Roberta Prosinečkog šansu za plasman na smotru najboljih selekcija Evrope, tražit će u martovskom baražu Lige nacija.   

Ne propustite