SNIJEG I LED IH UNIŠTAVAJU, ALI POSTOJI RJEŠENJE: Evo kako da vam stakla NIKADA NE ZALEDE, ovo će vas SPASITI ZIMI!

Kiosk
SNIJEG I LED IH UNIŠTAVAJU, ALI POSTOJI RJEŠENJE: Evo kako da vam stakla  NIKADA NE ZALEDE, ovo će vas SPASITI ZIMI!
.

Zaleđeni brisači mogu izazvati kvar, a neočišćen snijeg na prednjem staklu može smanjiti vidljivost i ugroziti sigurnost u saobraćaju.

Nikako se ne preporučuje polivanje stakala vrućom vodom jer toplo-hladni šok može oštetiti staklo i lak.

download-1

Stare čarape

Ukoliko postavite karton na vjetrobransko staklo, ono se neće zalediti, a navlačenje starih čarapa na metlice brisača spriječit će njihovo zamrzavanje i ljepljenje za staklo. Također, možete jednostavno i podići brisače i tako spriječiti da zalede i zalijepe se za staklo.

Skidanje leda brisačima i prskanjem vjetrobrana ne samo da nije previše efikasno već i izaziva štetu.

Ako su brisači koje želite pokrenuti zalijepljeni ledom za staklo, može doći do kvara elektromotora ili mehanizma.

Struganjem po ledu brisači se oštećuju i kasnije prilikom brisanja ostavljaju tragove.

sofersajba-automobil-staklo-810x528

Napravite svoju tečnost za stakla

Da biste izbjegli struganje stakla, kod kuće napravite tečnost za odleđivanje stakala koju samo pošpricate po ledu. Pomiješajte u flaši litar alkohola, decilitar vode i jednu čajnu kašiku deterdženta za pranje suđa. Također, možete pomiješati alkohol i vodu u odnosu 2:1.

Ne bacajte plastične kese

Vanjski retrovizori se mogu zalediti kao i stakla. Kako ih ne biste strugali i riskirali oštećenja, jednostavno obmotajte plastičnu kesu oko retrovizora i tako spriječite zamrzavanje.

auto-zima-brisacui

Karton

Vrlo često možete vidjeti kako vozači stavljaju karton na stakla tokom zime. Upravo to je odlično riješenje za sprečavanje zamrzavanja, pa tako ujutro nećete morati da stružete stakla. Isto tako, možete koristiti i stari peškir ili ciradu. Osim što ćete olakšati sebi, smanjujete šanse da oštetite stakla strugalicom.

Šta ako ipak zaledi

Ukoliko se nađete bez strugalice ili nekih od navedenih alternativa, a stakla su vam zaleđena, uzmite bankovnu karticu i ostružite stakla

Novi.ba/Hayat

Ne propustite