HRVATSKA JE NOVI UČESNIK EURA Vatreni u sjajnom preokretu pobijedili Slovake!

Fudbal
HRVATSKA JE NOVI UČESNIK EURA Vatreni u sjajnom preokretu pobijedili Slovake!
,

Hrvatski nogometaši osigurali su nastup na EURU 2020 pobijedivši u dvoboju kvalifikacijske skupine E u Rijeci Slovačku s 3-1 (0-1).

Slovaci su na Rujevici poveli golom Roberta Boženika (32), ali je Hrvatska u drugom poluvremenu uspjela preokrenuti i slaviti pogocima Nikole Vlašića (56), Brune Petkovića (60) i Ivana Perišića (74). U 66. minuti je isključen slovački igrač Robert Mak.

Bila je to zadnja utakmica Hrvatske u skupini, koju su pobjedom nad Slovacima i osvojili. Hrvatskoj će to biti šesti nastup na europskim prvenstvima, a peti zaredom.

Hrvatska je slavila preokretom na Rujevici nakon što je prvo poluvrijeme gubila s 0-1, a u kišnom drugom poluvremenu su izabranici Zlatka Dalića izvrsnom igrom postigli tri gola i plasirali se na EURO.

Hrvatska je utakmicu počela kontrolirano, a u 6. minuti nakon duge i precizne akcije Modrić je ostao sam na 16 metara, no njegov šut je u zadnji trenutak blokirao Vavro. U 21. minuti Ćaleta-Car je pokušao glavom nakon udarca s kuta, ali samo u golmana Dubravku, a u 25. minuti Brozović je tukao pored gola. Minutu kasnije pokušao je Vlašić glavom, a Dubravka to izbacuje u korner.

U 30. minuti prva prijetnja Slovaka, Pekarik je išao sam na Livakovića, koji brani njegov udarac. No, dvije minute kasnije Slovačka je povela preko Roberta Boženika, koji je zabio gol nakon što je ispala cijela desna strana Vatrenih, a dodavanje Lobotke u sredinu ispratio je napadač Slovačke i iz blizine pogodio mrežu.

U 36. minuti najveća šansa za Hrvatsku, Rebić je ubacio, a udarac glavom Perišića s pet metara brani Dubravka, koji nekoliko minuta kasnije brani i udarac Petkovića. Na odmor se tako otišlo s prednošću Slovaka, koji su se mudro branili te čekali i dočekali svoju priliku.

Na početku drugog poluvremena počela je jaka kiša nad Rujevicom, a hrvatski igrači su izašli riješeni nadoknaditi zaostatak. Petković je u 53. minuti okrznuo vratnicu, a tri minute kasnije Hrvatska je izjednačila. Perić je izborio jednu loptu na polovici Slovačke, a Nikola Vlašić je s 16 metara uputio prizeman udarac koji odsjeda u samom desnom kutu slovačkog gola. 

U 60. minuti potpuni preokret - korner s desne strane izveo je Modrić, a najviše je skočio Bruno Petković i zakucao loptu u mrežu pa je Hrvatska u samo četiri minute postigla dva gola. Petković je mogao i do brzoga drugoga gola u 62. minuti, iz idealne situacije je pucao s pet metara, ali golman to brani. U 66. minuti Robert Mak nepotrebno zarađuje drugi žuti karton i Slovačka je ostala s igračem manje.

Hrvatska je igrača više realizirala u 74. minuti kada je Barišić prošao po lijevoj strani i nabacio u kazneni prostor, gdje Perišić u padu volejem pogađa sam lijevi kut.

"Vatreni" su dokraja imali još nekoliko situacija za još pokoji gol, kako bi zapečatli najbolje odigrano drugo poluvrijeme još od SP-a u Rusiji.

Hrvatska je osvajanjem skupine najvjerovatnije biti u drugoj jakosnoj skupini uoči žrijeba Eura koji će se održati 30. novembra u Bukureštu.

HRVATSKA - SLOVAČKA 3-1

Pred 8000 gledatelja na stadionu Rujevica sudio je Turpin iz Francuske.

Strijelci: 0-1 Boženik (32), 1-1 Vlašić (56), 2-1 Petković (60), 3-1 Perišić (74)

Crveni karton: Mak (Slo, 66)

HRVATSKA: Livaković - Jedvaj, Ćaleta-Car, Perić, Barišić - Brozović, Modrić - Rebić (Brekalo, 54), Vlašić (Kovačić, 75), Perišić (Oršić, 80) - Petković

SLOVAČKA: Dubravka - Pekarik, Vavro, Škriniar, Hancko - Lobotka, Kucka (Hrošovsky, 79)Hamšik - Boženik (Duriš, 72), Rusnak (Harasin, 63), Mak

Ne propustite