NE VOLI FERRARIJE I SKUPE SATOVE Nekad gladovao i radio na polju, danas samo želi pomagati svojim ljudima

Fudbal
NE VOLI FERRARIJE I SKUPE SATOVE Nekad gladovao i radio na polju, danas samo želi pomagati svojim ljudima
.

Izbjegava otoke i jahte, ljeta provodi gradeći škole i bolnice: O potezu ove zvijezde priča cijeli svijet

Sadio Mane u Liverpoolu se prometnuo u jednu od najvećih fudbalskih zvijezda sadašnjice.

Trio koji čini sa Mohamedom Salahom i Robertom Firminom oduvao je Evropu prošle sezone te u konačnici osvojio Ligu prvaka.

Za Manea to nije bio kraj sezone pošto je odmah otišao da igra za Senegal na Afričkom kupu Nacija, gdje je svoju selekciju odveo do samog finala. Ipak, ostali su bez trofeja jer su poraženi od Alžira.

Umjesto da, poput većine zvijezda, ljeto provede na nekom skupocjenom ostrvu i tako predahne od naporne sezone, Mane je pauzu odlučio iskoristiti tako što se vratio u svoje rodno mjesto Bambali u Senegalu.

Tamo je odlučio posjetiti novu školu u koju je uložio 250 hiljada eura, a već ranije je platio za izgradnju bolnice u istom mjestu. Engleski mediji su prenijeli i da je davao novac lokalcima te dijelio dresove lokalnoj djeci. 

Mane godinama pomaže siromašnima i nemoćnima, šalje razne donacije, pojavljuje se među "običnim ljudima" na raznim skupovima i ni u jednom trenutku se ne mijenja iako može ima sve što poželi.

Najnoviji dokaz toj tvrdnji je ispovijest koju ju jedan od novinara objavio na svom blogu "Sensivel Mente", potpuno impresioniran razgovorom s Maneom. Ukratko je napisao što mu je Senegalac poručio kada su razgovarali.

"Pitao sam ga kako je moguće da ga nimalo nije promijenilo sve što je dobio - svi ti milioni, sva ta popularnost... Svakog bar malo to promijeni, a on mi je odgovorio: 'Što će meni, prijatelju, 10 Ferrarija, 20 dijamantnih satova ili dva aviona? Zar nije važnije da ću napraviti nešto za svoje ljude?'.

"Gladovao sam, radio na polju, preživio ratove, igrao bosonog fudbal, nisam imao obrazovanje i druge loše stvari, ali sada zahvaljujući fudbalu mogu pomoći svojim ljudima", zaključio je Mane.

O svom životu ne voli previše pričati, ali se može pronaći ovaj citat koji dovoljno govori o njegovom karakteru.

"Ne trebaju mi luksuzna auta, velike kuće i skupa putovanja širom svijeta. Ja radije pomažem mojim bližnjima da bar malo dožive život kakav je mene posrećio. Mnogo cijenim ono što imam".

Ne propustite