AMERIKANCI DOŠLI DO FRAPANTNIH ZAKLJUČANJA Evo kako namaz (islamska molitva) djeluje na cjelokupan organizam

Zanimljivosti
AMERIKANCI DOŠLI DO FRAPANTNIH ZAKLJUČANJA Evo kako namaz (islamska molitva) djeluje na cjelokupan organizam
,

Ponavljajući fizički pokreti u muslimanskim molitvenim ritualima smanjuju izglede za pojavom boli u donjem dijelu leđa ukoliko se pravilno izvode, pokazalo je istraživanje američkih naučnika. Tiha molitva uklanja fizičku i psihičku napetost, a pravilan položaj koljena i gležnjeva te stalni pokreti djeluju poput učinkovite kliničke vježbe, piše Independent.

U svijetu pet puta dnevno klanja oko 1,6 milijardi muslimana. Da bi klanjač obavio namaz prosječno dnevno izvede oko 25 raznovrsnih, precizno ustanovljenih i sistematiziranih pokreta te lokomotornom sustavu i kralježnici donosi oko sat i pol aktivne tjelovježbe.

“Kada bolje pogledate te pokrete ustanovit ćete da su vrlo slični onima koji se prakticiraju u jogi ili fizikalnoj terapiji, a svrha im je ublažiti ili smanjiti bol u leđima”, kazao je suautor studije, prof. Mohamad Khasawneh.

Naučnici su upotrijebili 3D tehniku u istraživanju pokreta zdravih muškaraca i žena kako bi ustanovili kakav je njihov učinak na ublažavanje boli u donjem dijelu leđa, a klečeći položaj poboljšava gipkost gležnjeva.

“Na fizičko zdravlje utječu društveno-ekonomski i vjerski faktori te način života”, kazao je Khasawneh s Univerziteta Penn State Behrend u Pennsylvaniji.

“Molitva uklanja i smanjuje fizički i psihički stres i tjeskobu, a naše je istraživanje pokazalo da molitveni rituali mogu biti učinkovita vježba kod neuromuskuloskeletalne disfunkcije”, dodao je.

Svi ovi pokreti u cijelosti povećavaju pokretljivost zglobova, jačaju mišiće, utječu na bolju koordinaciju pokreta, utječu na opću izdržljivost organizma, poboljšavaju cirkulaciju i metaboličke procese. Članak pod nazivom “Ergonomska studija pokreta tijela za vrijeme muslimanske molitve obavljena uz pomoć digitalnog modeliranja” objavljen je u časopisu International Journal of Industrial and Systems Engineering.

(Novi.ba)

Ne propustite