ISPOVIJEST BH. ZVIJEZDE "21. maja sam sa mamom napustio bolnicu, sljedeći dan su je četnici bombardovali!"

Tenis
ISPOVIJEST BH. ZVIJEZDE "21. maja sam sa mamom napustio bolnicu, sljedeći dan su je četnici bombardovali!"
.

Damir Džumhur ovih dana boravi u Aziji, gdje nastupa na različitim ATP turnirima.

Tokom ove sedmice dogurao je do četvrtfinala turnira u Zhuhaiju, gdje je izgubio od Adriana Mannarina, a danas je uspješno započeo kvalifikacije na turniru u Pekingu.

Njegova priča zainteresovala je azijske medije pa je tamošnji AFP napravio intervju sa najboljim bh. teniserom.

Navode da je kao dijete bio glumac, a da bi priča o tome kako je rođen u vrijeme rata, a kasnije postao elitni teniser bila lijepa podloga za neki budući film.

Njegova majka Zaneta bila je trudna i nekako se uspjela dokopati bolnice. 20. maja rodila je sina. Rizikovala je svoj život da bi ga podarila Damiru.

"21. maja, moj ujak je došao da nas pokupi iz bolnice, a samo dan kasnije bolnica je evakuisana, a potom i bombardovana", rekao je Džumhur.

"Bili smo sretni da smo imali nekoga da nas pokupi i smjesti nas u prvih par mjeseci. Znam da je za moju majku to bilo najteže i najgore, ali u isto vrijeme i najbolje doba života. Imaš dijete, rodila si ga, ali si usred rata, nemaš gdje otići i nemaš muža sa sobom."

Mnogi ljudi su napustili Sarajevo, a Damirov otac Nerfid, koji ga je kasnije upoznao sa tenisom, nije vidio svog sina dok nije napunio jednu godinu.

"Nakon 11 mjeseci, nekako se vratio u grad. Rizikovao je svoj život da me vidi", kaže Džumhur.

Džumhur je bio premlad da se prisjeti količine panike, haosa i smrti, ali je odmah po završetku rata krenuo igrati tenis pod vodstvom svog oca.

Taj put odveo ga je do rekordnog 23. mjesta prošle godine, ali je uslijed povreda ove sezone značajno pao.

Krenuo je trenirati u sarajevskoj Zetri, koja je pretrpila ogromnu štetu od bombardovanja, a korištena je kao mrtvačnica i mjesto za izbjeglice. To je sve ogroman kontrast u odnosu na Floridu ili Barcelonu, mjesta gdje su mnoge svjetske teniske zvijezde odrasle učeći igru na luksuznim terenima.

"Zetra je bila uništena, prozori su bili razneseni, a jedan dio je izgorio. Od hladnoće sam jedva osjećao reket u ruci", kaže Džumhur.

Ponosni Bosanac kaže da ga okolnosti pod kojima je stigao na svijet motivišu da napravi uspjeh u teniskoj karijeri. 

"Kada znaš odakle si došao, u tim danima, tim godinama, i znaš da nije bilo lako proći kroz sve to od djetinjstva, to te čini posebnim iznutra. Na kraju, svako žrtvovanje dolazi sa dobrim i sretnim krajem", zaključio je Džumhur.

Ne propustite