Danas je Sveti prorok Samuilo: Ovo nikako ne smijete da radite ukoliko želite da vas prati sreća i ljubav

Kiosk
Danas je Sveti prorok Samuilo: Ovo nikako ne smijete da radite ukoliko želite da vas prati sreća i ljubav
.

Vjernici danas slave velikog svetog proroka Samuila, koji je bio petnaesti i posljednji sudija Izrailjski. 

Živio je 1.100 godina prije Hrista, a rođen je u mjestu Ramatu gdje se kasnije rodio i blagoobrazni Josif.

Kaže se da je nerotkinja Ana isplakala Samuila od Boga i posvetila ga njemu, kada je napunio 3 godine.

Živeći u Silomu, kod kovčega zavjeta, Samuil je doživio u 12. godini istinito otkrovenje od Boga o kazni, koja je predstojila domu prvosveštenika Ilije zbog nevaljalstva njegovih sinova Ofnia i Finesa.

Narod je tako uspio da odbaci tuđe idole, kojima je služio, a onda priznao Samuila kao proroka, sveštenika i sudiju.

113603-paris-psaulter-gr139-fol3v-iff

Foto: Wikipedia

Tada je Samuil pošao s vojskom na Filistejce i s Božjom pomoću ih je sve pobio i oslobodio zemlju i narod. Samuil je potom mirno služio svom narodu do starosti. Vidjevši ga ostarilog, narod mu reče da im postavi cara na svoje mjesto. Uzalud je Samuil odvraćao narod od toga govoreći mu da je Bog jedini njihov car - narod je ostao pri svom traženju.

To, naravno, Bogu nije bilo drago, pa je naredio Samuilu da im postavi za cara Saula, sina Kisova iz plemena Venijaminova. Saul je carovao kratko vrijeme, ali ga je onda Bog odbacio zbog drskosti i neposlušnosti, pa postavio na njegovo mjesto Davida Jesejeva.

Pred svoju smrt Samuil sabra sav narod i oprosti se s njim. Kada je umro, za njim je plakao sav Izrailj.

Danas bi trebalo da izgovorite ove riječi zarad sreće i blagostanja
"O kako je promjenjivo srce čovečje! No od svih promjena njegovih jedna je sramnija od najsramnijih, a to je: kada vjerni postane nevjerni. I od svih promjena njegovih jedna je slavnija od najslavnijih, a to je: kada se nevjerni obrati i postane vjerni. Pokaj se prije nego što smrt zatvori vrata tvoga života i otvori vrata Suda. Pokaj se prije smrti, a pošto ne znaš čas smrti, pokaj se danas i sad, i prestani ponavljati grijeh svoj."

Ovo nikako ne smijete raditi
Svi vjernici koji slave ovog velikog sveca drže se uvjerenja da na današnji dan ne bi trebalo raditi nijednu sramnu stvar, a naročito olako uzimati dobro koje ti drugi čine! Budite zahvalni ljudima, ne budite malodušni. Ako se neko ne hvali što vam je pomogao i ne traži nagradu za to, ne budite sitne duše, cijenite njegov trud.

Budite dobri ljudi. Budite dobri svojim prijateljima, sestrama, braći, roditeljima, vašoj djeci. Danas, na dan ovog velikog sveca kažite svojim najbližima da ih volite i usrećite sebe i one koji su vam dragi.

Novi.ba/Republika

Ne propustite