Iftar pod nebom najvažnije noći mjeseca ramazana (FOTO)

Ramazan
Iftar pod nebom najvažnije noći mjeseca ramazana (FOTO)
Sinoć su se brojni muslimani, postači obradovali omladinskom iftaru organiziranom u Sultan - Fatihovoj (Carevoj) džamiji.

"Svako čovjekovo djelo pripada njemu, osim posta; on pripada Meni i Ja za njega (posebno) nagrađujem. Post je štit (od vatre i grijeha), pa kada neko od vas posti, neka ne govori ružne riječi i neka ne viče, a ako ga neko opsuje ili napadne, neka kaže: -Ja postim. Tako mi onoga, u čijoj je ruci Muhammedova duša, zadah iz usta postača je bolji kod Allaha od mirisa miska. Postač ima dvije radosti: kada iftari, raduje se svome iftaru, a kada susretne svoga Gospodara, obradovat će se svome postu." (Buhari)

Sinoć su se brojni muslimani, postači obradovali omladinskom iftaru organiziranom u Sultan - Fatihovoj (Carevoj) džamiji. Dodatna čar ovog iftara, bila je to što je okupljeno toliko postača na najvažniju noć mjeseca ramazana, noć u kojoj muslimani traže oprost, noć koja je bolja od hiljadu mjeseci, noć zvana Lejletul-kadr.

Odaje ove džamije bile su ispunjene slogom, saradnjom, lijepim riječima i dobrim djelima.

Sestra sestri, brat bratu dodavali su sa osmijehom na licu hurme, voćke, sok i obrok predviđen za iftar. "Izvoli", "hoće li još neko ovoga", "falili Vam šta", "hoćete li vode", "možeš li mi dodati kašiku", a nakon svega navedenog konverzacija je dovodila do krajnjeg cilja, a to je blaženi osmijeh zahvalnosti i dobroćinstva, te naravno riječi hvala.

Organizacija iftara bila je na nivou, do 21:15 sati svi postači su se angažirali i ažurno raspremili iftarsku sofru. Jedni su kupili smeće, dok su drugi skupljali na jedno mjesto iftare koji su bili viška. Sve preostale namirnice ostale su da čekaju sehur, kada će svi prisutni u džamiji moći zapostiti.

Nakon iftara, otklanjan je akšam, a svi prisutni imali su priliku ostvariti ono što tradicija nalaže, popiti bosansku kahvu.

Ne propustite