Tri najodabranija trenutka u ramazanskom danu

Ramazan
Tri najodabranija trenutka u ramazanskom danu
U toku ramazanskog dana, posebno se ističu tri perioda koje vjernik treba nastojati iskoristiti u zikru i dovi.

Uzvišeni Allah odabrao je mjesec ramazan kao poseban u odnosu na ostale mjesece u godini. Isto tako, ni svi dijelovi i dani ramazana nisu podjednako odabrani i važni. U toku ramazanskog dana, posebno se ističu tri perioda koje vjernik treba nastojati iskoristiti u zikru i dovi.

Prvi takav period je sat nakon sabah-namaza. Imam Tirmizi bilježi predaju od Enesa, r.a., koji prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ko klanja sabah u džematu, zatim ostane na svome mjestu zikreći dok sunce ne izađe, a nakon toga klanja dva rekata, imat će nagradu kao da obavio hadž i umru, potpuno, potpuno, potpuno.” U drugom hadisu stoji: “Allahu moj, podari mome umetu bereket u ranjenju.” Zbog toga je pokuđeno spavanje nakon sabaha jer je to vrijeme raspodjele nafake i trebalo bi ga iskoristiti u zikru i dovi.

Drugi period je pred akšam, odnosno vrijeme pred iftar. To vrijeme vjernik uglavnom provodi u pripremama za iftar, ali ne bi trebao zanemariti ni zikr i dove jer je to period kada Uzvišeni Allah prima dove, kao što stoji u hadisu: “Tri dove su primljene: dova postača, dova mazluma kojem je nepravda učinjena i dova putnika.”


Treći period je vrijeme pred zoru, u kojem se ibadet posebno vrednuje. Uzvišeni Allah u Kur’anu hvali one koji čine istigfar u ovom periodu: “…i u praskozorje za oprost grijeha mole…” U drugom ajetu, Uzvišeni kaže: “I slavi i hvali Gospodara svoga prije izlaska sunca, a i prije njegova zalaska…” Zbog toga treba iskoristiti ustajanje na sehur i činiti što više istigfara i dova u tom vremenu sve do sabahskog ezana.

"Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: Ko dadne četvero, dato mu je četvero: kome je dat zikr, njega Allah spominje: Spominjite me i ja ću vas spomenuti. Kome je data dova, dato mu je i njeno uslišanje, jer Allahov Poslanik,s.a.vs., kaže: Zovite Me i Ja ću vam se odazvati, i kome je dat istigfar, dat mu je i oprost, jer Uzvišeni Allah kaže: Molite vašeg Gospodara za oprost, jer On, doista, puno prašta’’. (et-Taberani).

Kad god se osjećate loše- zikrite. Kad god ne znate kako da se nosite sa situacijom u kojoj se nalazite- zikrite. Kad ste nestrpljivi-zikrite. Kad osjećate da ste sami- zikrite. Kad osjećate da vam je srce prazno i šuplje- zikrite. Allah, s.v.t. , je rekao u Kur’anu: „One koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju“.

Ne propustite