VIC: Došla Fata kod ginekologa na pregled i doktor joj kaze:

Kiosk
VIC: Došla Fata kod ginekologa na pregled i doktor joj kaze:
.

Došla Fata kod ginekologa na pregled i doktor joj kaze:
- Fato kad drugi put dodješ, treba da se obriješ.
A na to ce Fata:
- Sta je vama doktore pa da mi se zbog toga sve komšije smeju.

13 štetnih namirnica o kojima nas lažu cijeli život

obrijes

13 štetnih namirnica o kojima nas lažu cijeli život

Više puta smo se uvjerili da nisu svi proizvođači hrane iskreni sa nama. Svima nam je poznato da se služe raznim trikovima i prevarama kako bi prodali svoje proizvode, tako da ponekada ni sami ne znamo šta smo zapravo kupili i donijeli kući. Mi smo danas riješili da ih raskrinkamo i testiramo proizvode koje svi najčešće kupujemo. Pogledajte šta smo otkrili.

1. Čips

1

Većina čipseva nije napravljena od krompira. Proizvođači koriste brašno (pšenično ili kukuruzno) i mješavinu skroba. Po pravilu, tijesto od kog se pravi čips ne sadrži više od 42% krompira. Svjež i "prirodan" ukus se postiže uz pomoć aditiva. Ipak, postoje proizvođači koji koriste pravi krompir. velika kesica čipsa u tom slučaju sadrži 2 krompira prosječne veličine. Takav proizvod je podložan većem porezu, pa neće biti jeftin.

2. Tost sir

2

Većina sireva (tost, rendani, sječeni) ne sadrži uvijek... sir. Da bi uštedjeli novac i pojednostavili proces proizvodnje, neki proizvođači umjesto mlijeka stavljaju protein ili palmino ulje. Takav proizvod se naziva produkt sira, a ne pravi sir, ali to ne mora biti označeno na etiketi.

* Pravi sir se pravi od prirodnog mlijeka i ne sadrži biljne masnoće.
* Sir koji sadrži palmino ulje mrvi se pri sječenju. Ako ga pritisnete, izaći će tečnost. Ovakav sir ne sadrži prirodne aditive.

3. Konzervirana hrana

3

Po pravilu, na etiketi na konzerviranim proizvodima ukupna težina je napisana većim fontom, a malo ispod je zapisana težina suvog sadžaja. U proizvodnji i pakovanju je dozvoljeno blago odstupanje od neto težine (koje je različito za svaki proizvod). To odstupanje je obično manja cifra.

4. Sos od sira

4

Ako se nešto zove "sos od sira", ne mora da znači da sadrži sir. Generalno, svi sosevi imaju istu osnovu, a specifičan ukus se postiže uz dodatak češće veštačkih, a rijeđe prirodnih aditiva.

5. Konditorski proizvodi

5

Razni konditorski proizvodi, kao što su kroasani i rolnice, punjene su samo do pola ili i mje fil ubrizgan po ivicama. Naravno, proizvođači rade ovo da bi sačuvali novac. Kupac, koji se nada da će dobiti puno ukusnog fila kako je prikazano na pakovanju, dobije praktično ništa.

6. Čokolada sa lješnicima

6

"Sadži mnogo lješnika", napisali su proizvođi na omotu čokolade. Po pravilu, svaka štangla sadrži samo 3 do 5 lješnika, koji mogu biti slomljeni ili zamjenjeni jeftinijom varijatnom. Nećete primjetiti razliku, a takva čokolada će koštati 2 do 3 puta više.

7. Pileće ćufte

7

Iako se zovu pileće ćufte, zapravo ne sadrže mnogo pilećeg mesa - samo 50%, a ostalih 50% čine govedina i soja.

8. Instant kafa

8

Šta god da kažu na reklami, instant kafa ne može biti 100% prirodna. Da, napravljena je od prirodnih zrna koja su samljevena i procesuirana vrelom vodom. Onda se pretvaraju u prah (instant kafu), granule (kafa u granulama) ili smrzavaju i suše. Kao rezultat ovih procesa, kafa izgubi mnogo od svog ukusa i arome. Ovaj nedostatak se ispravlja uz pomoć aroma.

9. Ledeni čaj

9

Ledeni čaj se pravi od ekstrakta čaja. Čaj se kuha, suši i pretvara u prah koji se trasnportuje i rastvara sa vodom. Kao rezultat, flaša ledenog čaja sadrži manje od 1% samog čaja, a ostatak su šećer, voda i arome.

* Ako sastav ne sadrži reči "ekstrakt čaja", to znači da flaša sadrži običnu vodu napravljenu da liči na čaj pomoću raznih aditiva.
* Po pravilu, ledeni čaj ne sadži svježe lišće i bobice - proizvošači koriste arome (koje nisu uvijek prirodne).

10. Puter

10

Nije sve na čemu piše "puter, pravi puter. Sastav prirodnog putera je jednostavan: mlijeko i pavlaka. Ako se ovi sastojci ne nalaze na pakovanju, to je margarin. Pravi puter se ne mrvi i ne lijepi za nož ako je tek izvađen iz frižidera.

11. Zamrznuta hrana

11

Kada je u pitanju prodaja smrznute hrane, težina proizvoda je veoma važna. Da bi podigli cijenu, neki proizvošači dodaju vodu u pakovanje, koja može da čini i do 50% proizvoda. U nekim slučajevima, ored vode, pakovanje može da sadrži i nejestive dijelove. Kao rezultat, dobijete samo 25-35% neto proizvoda.

12. Flaširana voda

12

U većini slučajeva, flaširana voda koju kupujemo je obična voda sa česme. Kog god imena da je, na poleđini etikete možete vidjeti natpis "Sa izvora centralnog vodosnadbijevanja". Zbog mnogo nivoa čišćenja, broj korisnih elemenata u takvoj vodi, jednak je nuli.

13. Pomfrit

13

Prodavci često koriste tehniku vizuelizacije i poređenja. Naša psiha je takva da ako ispred sebe imamo 3 različita pakovanja, izabraćemo prosječno. Mešutim, u većini slučajeva, prosječno pakovanje je iste veličine kao veliko. Na primjer, ne znaju svi da je razlika između velikog i srednjeg pomfrita u restoranima brze hrane, samo u samom pakovanju. Nekada, srednje pakovanje može sadržati čak i više krompira.

 

Ne propustite