Olakšajte si PMS: Ove namirnice pomažu u "onim" danima

Praktična žena
Olakšajte si PMS: Ove namirnice pomažu u "onim" danima
Za svaki problem postoji rješenje, pa tako i za PMS.

Za svaki problem postoji rješenje, pa tako i za PMS. Ako mislite da grčeve i bolove ne možete zaustaviti varate se.

Većina će posegnuti za tabletama, ali nije u tome spas. Sve što trebate jeste to da regulirate ishranu.

1. Nemasan sir
Mlijeko je bogato kalcijumom i vitaminom D koji se pokazao odličnim sredstvom koje smanjuje neprijatne simptome PMS-a. Jedna studija je dokazala da žene koje su imale visok nivo vitamina D u svojoj ishrani su imale 40 posto manje šanse za nastanak predmenstrualnih simptoma, u odnosu na žene koje su imale nizak sadržaj ovog vitamina. 

Mlijeko sa niskim sadržajem mliječnih masti je takođe povezano sa manjim rizikom za nastanak PMS, rezultati su iste studije. Pošto je sir niske masnoće produkt upravo takvog mlijeka, fokusiranje na ovu namirnicu je odlična opcija za jačanje kalcijuma i vitamina D u ishrani.

2. Nemasni jogurt
Gusti jogurt je taj koji regulira nivo kalcijuma vitamina D u organizmu. Morate obratiti pažnju da u takvom jogurtu nema dodatnog šećera.

Mnogobrojne studije su došle do rezultata da korisne bakterije (probiotik) koji se nalazi u jogurtu mogu da pomognu funkciji mozga, a pored toga odražavaju se pozitivno i na na crijevnu floru.

3. Kelj
Blago gorak, lisnato zelen kelj je sjajan izvor vitamina A, koji može da regulira talasanje hormona, pojave koja se javlja tijekom PMS-a.  Pored toga, kelj je odličan izvor vlakana koji mogu da pomognu u sprečavanju gastrointestinalnih simptoma koji se javljaju tijekom ovog perioda, kao što su zatvor ili dijareja.

Ova hranljiva namirnica koju obožavaju vegeterijanci, je također bogata riboflavinom (vitamin B2) koji smanjuje simptome PMS-a, čak 35 posto. 

4. Ananas
Ova voćka je nevjerovatan izvor mangana, a mangan je hranjiva materija koja pomaže kod razdražljivosti. Tropsko voće sadrži obilje kalijuma koji se bori sa nadimanjem. Pored toga, ananas ima još jednu odličnu funkciju. Zbog slatkoće, obuzdava potrebu za slatkišima. 

5. Ovsena kaša
Jedna šolja sveže kuhane ovsene kaše pruža pravi izvor magnezijuma i B 6 vitamina- koji podstiču proizvodnju dopamina i serotonina (hormona sreće) u organizmu.

Upravo ovaj kompleks vitamina i minerala se odlično bori sa nizom simptoma PMS-a, od depresije i anksioznosti do glavobolje, bolova u mišićima i zadržavanja vode u organizmu.

6. Čaj od kamilice
Ovaj čaj smiruje menstrualne grčeve, povećava nivo glicina- aminokiseline koja pozitivno utiče na mišiće tako što ih opušta.

Druga studija je pokazala da čaj od kamilice može da smanji jake grčeve koje se javljaju kao predmenstrualni simptomi. Za najbolje efekte preporučuje se da popijete jednu do dvije šolje, tijekom dana ciklusa.

Ne propustite