Kako danas živi Selma iz pjesme "Bijelog dugmeta"

Lifestalgija
Kako danas živi Selma iz pjesme "Bijelog dugmeta"
Tu bakicu drži bezgranična ljubav, koju je ponijela iz najranije mladosti.

Selma pripada čuvenoj porodi Borić iz Zenice. Otac Asko, predratni zenički ljekar, humanista i boem, sa suprugom Rahelom imao je dvije ćerke. Selmina sestra Nura-Marija bila je takođe ljekar, a ime(na) je dobila po majkama svojih roditelja.

Selma nam ne dozvoljava da padne u zaborav. Najčešće vesela i puna života, nekad sjetna i tužna, ali uvijek raspoložena za razgovor, dogovor i nove planove. Iako troši 84. godinu života njena riječ i dalje podstiče i oplemenjuje.
 
Tu bakicu drži bezgranična ljubav, koju je ponijela iz najranije mladosti.
 
Ovo su riječi Nikole Vukolića, književnika i urednika Kočićeve zadužbine iz Banjaluke, koja priprema novo izdanje knjige poezije pod nazivom "Selma putuje na fakultet". Autor je Selma Borić Fundrulja, u koju je davno, prije više od šest decenija, bio zaljubljen banjalučki humorista Vlado Dijak. On joj je posvetio sada već kultnu pjesmu "Putuj, Selma, i molim te ne naginji se kroz prozor", u sjajnoj interpretaciji Željka Bebeka i "Bijelog dugmeta".

selma1
- Samujem kao svaka starica. Voljela bih da malo dođete u Zagreb, jer vas iz Banjaluke posebno volim. Rijetko putujem. Nedavno mi je umrla i sestra Nura-Marija u Mostaru i sve je manje onih ljudi s kojima sam provela život. Odem do dućana, popričam sa poznanicima i to je sve - kratko nam je u telefonskom razgovoru kazala Selma Borić Fundrulja, inženjer građevine u penziji.
 
To što Selma Banjalučane posebno voli zaslužan je ovdašnji humorista i boem Vlado Dijak, koji odavno nije među živima. Zagledan i opijen Selminom ljepotom, Dijak joj je napisao stihove. Dok ju je pratio na sarajevsku željezničku stanicu, on je ljepuškastoj i šarmantnoj Selmi nosio kofer. Tako je 1962. godine napisao pesmu: "Selma putuje na fakultet... i, molim te, ne naginji se kroz prozor".

selma2

Susret sa Željkom Bebekom u emisiji "Osmi kat" 2011.
 
Vlado i Selma su se slučajno sreli u Sarajevu, nakon što je ona završila građevinsku školu i upisala se na Građevinski fakultet u Zagrebu. Kofer je bio koban, ljubav je planula, ali i kratko trajala, jer sudbina tako nije odlučila.
 
Sada i Selma, mada u dubokoj starosti, piše poeziju, za koju urednik Kočićeve zadužbine ima samo pohvalne riječi.

selma5
 
- Selmini stihovi otkrivaju prostore jedne bogate duše, predjele obasjane jesenjim suncem, u kojem svaka pojedinost dobija na snazi i intenzitetu, na ljepoti bola, što potvrđuje da smo još živi i spremni na podvige ljubavi, darivanja, opraštanja i žrtvovanja. Selma pjeva iz dubine, iz smisaonog i emotivnog ponora svojih otkrića. Zato je u njenom iskazu sve jezgrovito, čisto i pretvoreno u sjaj i muziku - podvlači Nikola Vukolić.
 
Iako im je život išao različitim putevima Selmu Borić i Vladu Dijaka opet je spojila je ista ljubav. Prema poeziji. 

Izvor: slobodna-bosna.ba

Ne propustite