U RS usvojene izmjene Zakona o oružju i municiji

Bosna i Hercegovina
U RS usvojene izmjene Zakona o oružju i municiji
.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmotrili su danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Nije prihvaćen zaključak da se ovaj zakonski akt uputi u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je najavio da će biti povučena odredba koja se odnosila na zabranu fotografisanja policajaca, koja je bila sporna za medije, nevladine organizacije i opoziciju.

Usvojen je i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, kojim se dodatno ukidaju administrativne barijere kada je riječ o uvjetima za nabavljanje oružja.

Tim zakonskim rješenjem brišu se zakonske odredbe koje su kao jedan od uvjeta za nabavljanje oružja propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv osoba ne vodi prekršajni postupak.

Jučer je, prije nastavka 4. redovne sjednice, na zatvorenom dijelu sjednice, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač podnio narodnim poslanicima izvještaj o istrazi o ubistvima u Laktašima, kada su ubijeni Slaviša Krunić i Žarko Pavlović i Prijedoru, gdje je ubijen policajac Slađenko Tubin.

Usvojeni su izmjene i dopune zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti od nasilja u porodici, razvoju malih i srednjih preduzeća, socijalnoj zaštiti i uređenju prostora i građenju.

Nastavak ove sjednice bit će naknadno utvrđen.

 

(Novi.ba/Agencije) 

 

Ne propustite