Ispovijest humanitarca: Kako i koliko zapravo slavni pomažu u dobrotvornim akcijama

Praktična žena
Ispovijest humanitarca: Kako i koliko zapravo slavni pomažu u dobrotvornim akcijama
Anonimni dobrotvorni radnik odlučio je otkriti šta se stvarno krije iz dobrotvornih odlazaka slavnih u krizna područja.

Anonimni dobrotvorni radnik odlučio je otkriti šta se stvarno krije iz dobrotvornih odlazaka slavnih u krizna područja.

Za Guardian je napisao da je Sean Penn svojevremeno prijetio da će javno posramiti one koji ne prionu poslu ma terenu. Zatim i da je čitava grupa UN-ovih radnika bila je izbačena iz "jedinog šatora s klimom" na Haitiju kad je Christina Aguilera doletjela na koktel zabavu. Niko nije prepoznao Matta Dillona i Orlanda Blooma za vrijeme njihovih humanitarnih putovanja. A jedan je britanski TV glumac "pretjerao tako što se napio i zaveo jednu od lokalnih žena" u južnom Sudanu.

Ipak, postoje oni koji uspijevaju zaraditi "prvo namrgođeno, a potom i iskreno poštovanje". Među takvima je i spomenuti Sean Penn koji se već godinama bavi humanitarnim radom na terenu, ali osoba o kojoj stručnjaci najviše pričaju "sa suzama u očima" je Angelina Jolie, koja je "stručnjake ostavila bez teksta", "bila na više mjesta nego ja" i "imala vlastitog kamermana tako da sam ja jedino morao naći lokacije i ljude".

U tekstu se spominje i trend u kojem se humanitarce diže s misija da bi se bavili zvijezdama s A liste, pri čemu kao izvore autor navodi prijatelje "na terenu" za UNHCR, Haiti Relief i druge organizacije. Jedan od njih morao je "pronaći prigodno dekoltiranu majicu za slavnu glumicu s oblinama" i "evropsku mineralnu vodu za britansku zvijezdu iz sapunica na afričkoj turneji". Takođe, jedna je humanitarka pratila glumca koji ju je "jezivo podragao" po ruci i kazao joj: "Obožavam humanitarce".

Među rijetkima koji su pokupili pohvale je i David Beckham koji je od potraživanja imao samo slobodnu večer da igra fudbal s lokalnom djecom i princeza Diana koja je hodala kroz minsko polje.

Na kraju, autor teksta pita se koliko su zapravo smisleni ovi skupi posjeti: "Koliko ja znam niko nikad zapravo nije napravio analizu da se vidi je li posjet isplativ i koliko su donirali čitatelji Grazije naspram troška. Strka koja se stvara oko posjeta slavnih osoba je prevelika. Za jedan 12-satni humanitarni posjet slavnog Amerikanca Aceh, potrošeni su sati na traženje kape s UN-ovim logom. Kad smo negdje usred Jakarte napokon jednu pronašli i poslali slavodobitnu poruku u New York, njegovi su ljudi odbili, uz komentar da je to kapa za kriket, da ta osoba nosi samo baseball kape", prenosi Index.hr.

Ne propustite