Mravi su vam se nastanili u kuhinju? Postoji način da ih se riješite

Sve za dom
Mravi su vam se nastanili u kuhinju? Postoji način da ih se riješite
Često se u kući susrećemo s mravima.

Često se u kući susrećemo s mravima. Njačešće nastane našu kuhinju i ne popuštaju. Boli vas glava od njih? Uz ove savjete, mravi će nestati zauvijek. 

1. Ljepljiva traka
Pohod vojske mrava na vašu kuhinju prvo zaustavite obostrano ljepljivom trakom koja obično služi za montaže u kućanstvu i fiksiranje raznih predmeta. Locirajte putanju mrava i prostor prema kojem se kreću 'ogradite' trakom preko koje kolona jednostavno neće moći priječi.

2. Borna kiselina
Ovu kiselinu možete naći u obliku praška, jer se tako i prodaje. Pomiješajte 3 kašike borne kiseline i 3 kašike šećera u 2 dcl tople vode. Namočite komadiće vate u ovu tekućinu i stavite ih na mjesta gdje se skupljaju mravi. Šećer će ih privući, a borna kiselina uništiti.

3. Brašno
Mravi ne podnose bijelo pšenično brašno pa ćete ih njime lako odbiti. Posipajte brašno po rubovima prostorije u koju dolaze. Još jedno brašno koje će ih uništiti – kukuruzno. Ovu vrstu brašna mravi će odnijeti natrag u svoj rov i pojesti, ali ga ne mogu probaviti i to će ih 'potamaniti'.

4. Tegla za cvijeće
Ako ste u dvorištu locirali rov mrava, jednostavno ćete ga uništiti uz pomoć obične tegle. Jednu veću teglu smjestite ravno iznad rova, kroz rupice na dnu tegle ulijte dvije litre vrele vode i tako ćete uništiti njihovu nastambu.

5. Citrus
Ne trebaju vam opasni industrijski insekticidi da biste se obranili od mrava, pomoći će vam limun i naranča čije mirise mravi ne vole. Limunovim sokom poprskajte pragove i prozorske klupčice.

U blenderu napravite pire od narančine kore i jedne šalice tople vode pa ga polako izlijte u mravlju nastambu.

6. Papar
Mravi u vašem domu uglavnom traže šećer, a vi ih iznenadite paprom. Mjesta na kojima se skupljaju i kojima putuju posipajte paprom jer ćete im tako poslati poruku da u blizini nema šećera.

7. Začini
Mravi vole putovati i u smjeru mljevene paprike. Odbijte ih od paprike tako što ćete u posudu ili paketić u kojem ju čuvate staviti lovorov list. Sličan trik možete primijeniti i na posudama sa šećerom, samo što u tom slučaju možete zalijepiti lovorov list na njih jer bi šećer pokupio njegov miris.

Unutar kuhinjskih ormarića stavite male vrećice s kaduljom, lovorom ili cimetom jer i njihovi mirisi odbijaju mrave.

Ne propustite