TRI VRSTE POSUĐA KOJE TREBATE ODMAH IZBACITI: Izazivaju fatalne posljedice po vaše zdravlje

Sve za dom
TRI VRSTE POSUĐA KOJE TREBATE ODMAH IZBACITI: Izazivaju fatalne posljedice po vaše zdravlje
.

Prilikom odabira posuđa koje ćete koristiti za pripemu hrane, potrebno je da obratite pažnju na kvalitet jer neki materijali mogu biti jako opasno. 

Evo o kojima je riječ. 

Teflon

Teflon ili kako se još označava  PTFE (politetrafluoroetilen) koji može bit veoma opasan materijal. Pri velikoj temperaturi otpušta toksične materije. Ovaj materijal je veoma opasan za naše zdravlje jer tada može izazvati rak.

teflon

Aluminijsko posuđe

I ovo posuđe može biti štetno po naše zdravlje. Isto tako ada se podvrgne većim temperaturama, otpušta neurotoksine, tj. otrove koji štetno djeluju na naš mozak i povezani su sa nastankom raznih bolesti.

aluminij

Bakreno posuđe

Bakreno posuđe je veoma lijepo, zar ne? Ipak, da kuhate u bakrenim posudama nije pametno jer se tada otpuštaju količine bakra, ali i u nekim slučajevima i nikla. To posuđe ne trebate podvrgavati većim temperaturama ili dužem kuhanju.

bakreno

Također, informište se o tome da li posuđe koje kupujete sadrži veće količine olova. Olovo također može dovesti do trovanja ili nekih drugih tegoba.

Dobar izbor je posuđe od nehrđajućeg čelika, neće otpuštati ove materije. Ono na šta još trebate obrati pažnju jeste da ne grebete tave i posuđe, ako su takve zamijenite ih. Budite pažljivi i ne stružite ih, to odlazi u vašu hranu i štetno je.

 

Ne propustite