OVE BILJKE VAS ŠTITE OD ZLA: Pazite šta držite u kući, neke vam mogu donijeti i LOŠU SREĆU I NEUSPJEH!

Arhitektura i dizajn
OVE BILJKE VAS ŠTITE OD ZLA: Pazite šta držite u kući, neke vam mogu donijeti i LOŠU SREĆU I NEUSPJEH!
.

Mnogi poštuju i vjerovanja kada je riječ o biljakama i drveću. Kroz ovaj tekst predstavljamo neke biljke i priče o njima kroz narodna vjerovanja.

Bijeli luk

Bijeli luk i dan danas mnogi smatraju prirodnim antobiotikom, a u narodnoj medicini ima počasno mjesto među biljkama, jer snižava krvni pritisak, dobar je za kosu, odličan je protiv gripa. Takođe, vjeruje se da se bijelog luka plaše, vampiri i ostale nečiste i zle sile, pa je korišćen često u ishrani, a mnogi su ga nosili kao amajliju. Da bi vas bijeli luk štitio od zlih sila, uslov je da ga ne ljuštite noktima. Vjeruje se i da od mirisa bijelog luka bježe zmije.

luk

Bosiljak

Bosiljak je odmah iza bijelog luka, jedna od najrasprostranjenih biljaka u vezi sa ritualima i narodnim običajima. Bosiljak nazivaju i Božji cvijet zato se vjeruje da valja prvo bosiljak posaditi u baštu, pa zatim i ostalo cvijeće. 

bosiljak

Ciklama

Za ciklamu se vjeruje da može da ublaži jutarnje glavobolje, migrenu za vreme menstruacije, kao i tupu glavobolju. Ova biljka se koristi i u zelenoj magiji, vjeruje se da je njena upotreba navodno najmoćnija u spravljanju ljubavnih napitaka, a vjeruje se, ako se koristi kao dodatak u vinu, da će opijenost za nekom osobom biti još veća.

Glog

Ljudi su vjerovali su da je glogov kolac najmoćnije i najjače sredstvo protiv vampira i demona, ali isključivo kada im se glogovim kolacem probode srce. S druge strane, vjeruje se da je i ljekovito bilje, pa se cvijet i plod u narodnoj medicini koriste za liječenje bolesti srca.

Djetelina

Mnogi su uvjereni da djetelina sa četiri lista osobi koja je nađe donosi sreću, dok djetelina sa dva lista takođe ima magičnu moći, te osobi koja ju je pronašla pomaže da pronađe zakopano blago. 

djetelina1

Jabuka

Jabuka predstavlja simbol ljubavi i prijateljstva prema bližnjem svom. 

Zova

Zova je demonsko drvo. Mada se od nje pravi odličan domaći sok, a koristi se i u narodnoj medicini za liječenje raznih bolesti. Poznato je da liječi grip, sinuse, bronhitis, astmu i alergije. Dokazano je da sok od zove jača imunitet, a pomaže i kod dijabetesa. Inače, na osušenom drvetu zove, zimi, raste pečurka Judino uvo, za koju se smatra da je ljekovito. Vjeruje se da se na mjestima gde je nikla zova nalazi plitak podzemni vodeni tok.

zova-kao-lek

Ruzmarin

Ruzmarin se vezuje za svadbe. Uoči dana vjenčanja, djevojke prave ukrase od ruzmarina kojima će biti svaki gost biti zakićen. Riječ je o prastarom običaju koji potiče od Slovena. U našoj tradiciji, ruzmarin je neizostavni dio običaja, zbog svog mirisa. Veruje se da se mirisom ruzmarina zlim silama odvlačila pažnja, kako ne bi ugrozi mladu i mladoženju, goste, ali i njihove potomke.

ruzmarin

Čuvarkuća

Vjeruje da ima čudotvorne moći, kada je riječ o zaštiti kuće od udara groma. Zato se u selima masovno gaju na krovovima. Njeni debeli listovi zadržavaju vodu, pa ovoj biljci nije potrebno mnogo vlage i zemlje i uspješno opstaje. Koristi se za liječenje mnogih bolesti, a najčešće se njen sok stavlja u bolne uši.

cuvarkuca

GRIJANJE VIŠE NEĆETE MORATI PLAĆATI: Ako posadite ovo stablo, narednih 40 GODINA ĆETE IMATI DRVA!

Ne propustite