SVAKI PUT KAD PERETE ZIMSKU JAKNU PRAVITE OVU GREŠKU: Kad čujet ovaj trik vaša jakna će bit KAO NOVA!

Sve za dom
SVAKI PUT KAD PERETE ZIMSKU JAKNU PRAVITE OVU GREŠKU: Kad čujet ovaj trik vaša jakna će bit KAO NOVA!
.

Iskusne domaćice imaju genijalan trik za sprječavanje stvaranja grudvica prilikom pranja perjanih jakni. 

Na etiketama mnogih perjanih jakni stoji upozorenje da ne smiju prići ni blizu veš mašine nego da treba da se nose na hemijsko čišćenje, dok je za neke mašinsko i ručno pranje ipak dozvoljeno. Međutim, prilikom pranja u mašini na većini jakni se pojave grudvice perja, što u velikoj mjeri otežava sušenje.

masinaaa

Najbolji savjet kako vašu zimsku jaknu oprati kod kuće, a da poslije i dalje izgleda kao nova.

Držite se ovih savjeta i ništa ne brinite.

Pričvrstite zatvarač i gumbe prije pranja. Ako vaša jakna ima krzno, pokušajte ga skinuti ako je moguće. Zatim okrenite jaknu naopako.

Svoju jaknu perite odvojeno od ostale odjeće.

61319294-jakna-pernata-jakna

Koristite samo tekući deterdžent za osjetljivu odjeću ( svila, vuna). Ne koristite deterdžent u zrncima jer se neće otopiti kako treba i ostati će mrlje na jakni.
deterdzent

Na perilici izaberite najnježniji program za pranje i to na niskoj temperaturi. Zapravo najidealnije je da operete svoju jaknu u hladnoj vodi. Također će se ispirati 3-4 puta na hlannom programu.

Najbitnije je kod pranja zimske jakne je unutarnje punjenje. Kako bi izbjegli one nakupine i kvrge unutar jakne, stavite u perilicu posebne kuglice ili obične teniske loptice kako bi izravnali te unutarnje nakupine. 

teniske-loptice

Ispravno sušenje vaše jakne nakon što ste je oprali, je važna faza. Kada jaknu izvadite iz perilice, otkopčajte zatvarač i gumbe, okrenite je na pravilnu stranu. Najbolje bi bilo da se jakna suši ili na otvorenom ili u dobro ventiliranom prostoru. Ne sušite je blizu izvora topline.

Cjelokupno sušenje će možda potrajati i dan-dva. Vrlo je važno da svako toliko protresete jaknu kako bi se što prije vratila u originalno stanje.

Svaka mašina ima drugačije programe, ali za pranje jakni od perja uvijek birajte one za osjetljivo rublje tokom kojeg temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stepeni.

jakna-teniske-loptice

jaknaa

Izbjegavajte centrifugu

Jakne od perja ne morate da perete više od jednom ili maksimalno dva puta godišnje, a kada ih perete nemojte koristiti centrifugu.

AKO PRIJE MAŠINSKOG PRANJA RUČNO OPERETE SUĐE, PRAVITE VELIKU GREŠKU: Niste ni svjesni šta se tada dešava

Ne propustite