RAČUN ZA STRUJU BIT ĆE MANJI: Klima može da radi cijeli dan, a da vas ne košta skoro NIŠTA!

Sve za dom
RAČUN ZA STRUJU BIT ĆE MANJI: Klima može da radi cijeli dan, a da vas ne košta skoro NIŠTA!
.

Postoji način da klima uređaji potroše manje, odnosno da smanjimo računa za struju.

Postavlja se pitanje štedimo li zaista struju isključivanjem klima uređaja kada nismo kod kuće ili je bolje ostaviti klimu da radi na istoj temperaturi cijeli dan? 

klima2

Možda se čini da je veća potrošnja električne energije kada svako malo palite i gasite klima-uređaj, ali na taj način zapravo ćete uštedjeti popriličnu sumu novaca, a klima uređaj na taj će način i bolje raditi.

klima

Naime, sistem za rashlađivanje prostora najefikasniji je kada radi punom brzinom, nego kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura cijeli dan. Osim toga, kada klima uređaj radi punom brzinom bolje će i otjerati vlagu iz vašeg doma.

klima

Električnu energiju možete uštedjeti i ako termostat na klima-uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i spoljašnje temperature ne bi smjela biti veća od 7 do 10 stepeni). Prema nekim podacima, klima uređaj troši 3 do 5 posto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu.

klima

Ipak, za maksimalnu uštedu energije, kupite klima-uređaj sa podesivim termostatom.

ŠVEĐANI SMISLILI KAKO DA BESPLATNO GRIJU KUĆU: Cijeli svijet poludio za ovom GENIJALNOM IDEJOM!

Vjerovatno je svima poznato kako su Šveđani ekološki i tehnički napredna nacija. 

No, njihov najnoviji tehnološki projekat iznenadio je sve i zasigurno je velika novost u ekološkim tehnologijama. 

grijanje-radijator-1235728652

Naime, u jednom dijelu Stokholma, tačnije u naselju Skarpnak, gradi se velika baza podataka.

grijanje

Svi koji posjeduju računare znaju koliko se zagrivaju, ali sigurno još nikad nikom nije palo na pamet da bi se ta energija mogla iskoristiti u svrhu grijanja kuće. Šveđani su se upravo dosjetili toga i došli na ideju da iskoriste tu inače beskorisnu energiju. Toplotnom energijom računara zagrijavat će oko 30.000 domaćinstava.

racunar

Cijeli projekat vodi kompanija Fortum, a prema njihovim predviđanjima računari bi u budućnosti mogli da griju i više od 10 posto kuća i zgrada. Iz tog razloga su gradski vijećnici odlučili da je u Stokholmu potrebno otvoriti još računarskih centara. Glavni grad zemlje čiji je slogan „u korak s vremenom“, ovim će postati još više ekološki napredan.

racunar2

Da li ste znali da već neko vrijeme dio toplote za grijanje dobijaju od smeća?

TRIK ZLATA VRIJEDAN

Da li je jeftinije cijeli dan držati grijanje upaljeno ili ga isključiti kad krenete na posao?

Šta je gore od zimskog smrzavanja napolju - kad uđete u ledenu kuću koju ne možete odmah da zagrijete. Ali, osim toga kako da vam zimi bude dovoljno toplo vjerovatno vas muči i pitanje da li postoji način na koji možete da uštedite na računima za vrijeme zime. Ovo najviše pogađa kuće koje se griju na struju.

grijanje1

Kako uštedjeti, a da vam bude dovoljno toplo i da li je uopšte dobro da isključite grijanje kad niste u kući?

Ovo pitanje je najlakše onima koje koriste centralno grijanje jer se ono ne plaća po potrošnji, zatim je malo lakše onima koje koroiste TA peć. Punite je dok je jeftina struja, a kada izlazite iz kuće isključite ventilator koji izduvava topao vazduh iz nje. Toplota koja se akumulirala dok ste je punili će činiti vaš prostor mlakim, pa ga možete lako ugrijati, uključivanjem "izduvavanja" kada dođete kući.

Za ostale tipove grijanja u koje spadaju razne ploče koje se griju na struju i tako akumuliraju toplotu stvari stoje drugačije. Možda ste pročitali ili čuli negde da grejno telo mora da radi napornije kako bi ugrejalo ohlađeni prostor, ali u pitanju je česta zabluda. Istina je da je potrebno više energije da bi se temperatura stana ili kuće održavala na određenoj visini, nego da se on ponovo zagrije do te vrijednosti.

MAJSTORI VAM OVO NISU REKLI, A TRIK ZLATA VRIJEDI: Prilagodite PVC prozore ekstremnoj hladnoći koja dolazi! (VIDEO)
 

 

grijanje2

Da li se smrzavati ili odvajati za velike račune?

Prije nego što počnete da mislite na uštedu, razmislite i o tome šta se sve može dogoditi u ledenoj kući. Ukoliko na velikom minusi izađete iz kuće i skroz ugasite grijanje, osim što će va su kući dočekati ledeni vazduh koji ne možete toliko brzo da ugrijete, mogu vas dočekati i popucale cijevi.

Na velikim minusima voda mrzne u cijevima, što može izazvati njihovo pucanje. Ukoliko vam u kući nije bar malo mlako, voda će se sigurno zalediti. A popravka vodovodnih instalacija će vas koštati više nego što biste platili za grijanje.

grijanje3

Kako se onda i ugrijati i uštedeti?

Kupite tremostat za električni uređaj koji koristite za grijanje, montirajte ga i podesite na neku optimalnu temperaturu, ne više od 16 stepeni. To je sasvim dovoljno da se prostorije ne ishlade. Mlak vazduh će spriječiti vodu u cijevima da se zaledi, a i daleko je lakše ugrijati mlaku prostoriju nego onu koja se skroz ishladila. Kad se vratite kući samo promijenite temperaturu na termostatu, u onu koja vama odgovara.

grijanje5

 OBRATITE PAŽNJU NA OVE TRIKOVE

Evo kako da vam  kući bude toplo, a računi za grijanje manji 

Postoje trikovi kako da vam u kući bude toplo, a da to ne rezultira većim troškovima.  

Sve što trebate napraviti je - pripaziti na ovih deset stvari:

1. Provjerite bježi li vam toplina kroz loše izolirane prozore i vrata

Brtvljenje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rješavanje izlaska topline.

pvc-prozor

2. Ako nemate termostat, svakako ga nabavite, vrijedi svaku marku

Ugradnja automatskog termostata na radijatore je, također, mjera uštede jer održava temperaturu prostora na istoj razini. Osim toga, odlična je odluka nabaviti i digitalni timer kojim možete odrediti kada će se grijanje paliti ili gasiti, odnosno pojačati ili smanjiti. Npr, namjestite ga da se upali ili pojača sat vremena prije dolaska kući, tako grijanje neće raditi cijeli dan, a u domu će biti toplo.

3. Iskoristite svu energiju koja izlazi iz radijatora

Iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, ispod prozora, stavite reflektirajuću foliju. Tako će prolaz topline biti usmjeren na prostor, a ne na prozor. Dobro je i staviti dodatnu toplinsku izolaciju iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se ponovno gubiti manje topline.

grijanje4

4. Budite mudri s provjetravanjem kuće, da ima svježeg zraka, a toplina ne bježi

Izbjegavajte držanje prozora i balkonskih vrata “na kipu” jer će vam tako toplina izlaziti, a kvaliteta zraka neće postati idealna. Umjesto toga provjetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.

5. Zavjese i rolete koristite noću kako bi više topline ostalo u stanu

Spuštanjem vanjskih i unutarnjih roleta toplina će se dulje zadržavati u prostoru i nije loše to napraviti noću. Tijekom dana, ako je vani sunčano, razmaknite zavjese da bi toplina sunca ulazila u dom i tako ga dodatno zagrijala.

zavjese

6. Ako dimnjak ne koristite, zatvorite ga

Imate li u kući dimnjake koje koristite povremeno, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za prozračivanje) jer je nekorišteni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan zrak. Stručnjaci procjenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 posto energije potrebne za zagrijavanje prostora.

7. Pripazite da vam se toplina ne gubi već na startu - izolirajte kotao 

Ako vam je kotao za centralno grijanje u hladnom prostoru kuće, bilo bi dobro da cijevi toplinski izolirate posebnim navlakama.

8. Tokom vrlo hladnih dana ne gasite grijanje, smanjite ga ako niste kod kuće

Puno energije se troši zagrijavanjem hladnog prostora pa pokušajte držati temperaturu podjednakom - tokom dana na oko 20, a noću na 15 stepeni.

tepih

9. Ako imate parket ili pločice, zimi ih prekrijte tepihom

Na pločice ili parket stavite tepih, bit će vam toplije za noge, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprječavati gubitak topline kroz hladan pod. Kada dođu topliji dani, tepih zarolajte i spremite.

10. Pazite na nešto ispred ili iznad radijatora ne ometa širenje topline prostorom

Daska postavljena iznad radijatora je prepreka toplom zraku da izlazi kroz prozor pa ju je dobro imati. Radijatore nemojte zaklanjati zavjesama ili namještajem jer to onemogućuje zagrijavanje prostora pravilno.

sporet

Uzela je staru vitrinu koju je neko htio baciti: Kada vidite šta je napravila od nje PAST ĆETE SA STOLICE! (FOTO)
 

Dodatni savjeti

Dodatno ćete zagrijati dom ako nakon završetka pečenja ostavite vrata pećnice otvorenima. Također, neki ljudi štede na grijanju tako da za ekstremno hladnih noći na prozore stavljaju plastičnu foliju s mjehurićima (koja se inače koristi kod zaštite pri transportu, prodaju je na metre i nije skupa). Ona pomaže da više topline ostane u prostoru.

 

 


   

 

Ne propustite