Najpoznatija bjekstva iz zatvora i filmovi snimljeni prema njima (VIDEO)

Lifestalgija
Najpoznatija bjekstva iz zatvora i filmovi snimljeni prema njima (VIDEO)
Niko nije otkrio da ih nema do slijedećeg jutra, a FBI im nikada nije ušao u trag. Nakon 17-godišnje potrage ...

Jedan od vjerovatno najpoznatijih zatvora na svijetu je Alcatraz. Ovaj američki zatvor je postojao sve od sredine 30-ih godina 20. stoljeća, pa sve do njegovog ukidanja 1963. Glasio je za najčuvaniji i najsigurniji zatvor u SAD, a nalazio se na istoimenom ostrvu u zalivu San Francisca.

alca1

Alcatraz

U istoriji najbolje čuvanog zatvora na američkom kontinentu zabilježeno je 14 zasebnih pokušaja bjekstva u kojima se okušalo 36 zatvorenika. Uhvaćena su 23, šestorica su ubijena za vreme bijega, a dvojica su se utopila. 
 
Prema službenim podacima niko nikada nije uspio da pobjegne iz Alkatraza, iako su petorica još uvek na listi 'izgubljenih', pod pretpostavkom utapanja. Najpoznatiji bijeg (prema kojem je 1979. snimljen i film 'Bjekstvo iz Alcatraza' sa Clintom Eastwoodom) izveli su Frank Lee Morris i braća John i Clarence Anglin

alca2

Slike bjegunaca i kako bi danas mogli izgledati ako su živi
 
Pretpostavlja se da je cijelu operaciju organizovao četvrti čovjek - Alan West, koji se nalazio u svojoj ćeliji i slijedećeg jutra nakon što je bijeg otkriven. Istragom je utvrđeno kako su bjegunci napustili svoje ćelije izašavši kroz ventilacijske otvore koje su proširili i kamuflirali naknadno izrađenim zidom.

alca3

Ćelija iz koje je krenulo bjekstvo
 
Pristup krovu zatvora ostvarili su pomoću mehanizma koji se nalazio iza ćelija. S krova su se spustili olukom i stigli do obale ostrva. Utvrđeno je da su za bijeg koristili ručno izrađene alate, kojima su prokopavali rupe i vjerno izrađene "replike" svojih glava s pravom kosom koje su postavili u krevete kako njihovo odsustvo ne bi bilo otkriveno za vrijeme noćnog prebrojavanja. Za bijeg sa ostrva su izradili čamac - od kabanica i cementa koje su godinama pomalo krali u zatvoru. 

alca4
 
Nakon bijega zatvorenicima nije bilo traga, iako se u potragu uključilo nekoliko stotina vojnika i policajaca. Tek je nekoliko nedelja nakon događaja, na obali nedaleko od San Francisca, pronađeno mrtvo tijelo za koje se pretpostavljalo da pripada nekom od zatvorenika, ali identifikacija nije bila moguća zbog visokog stepena raspadanja, te su trojica bjegunaca evidentirana kao nestali. Niko nije otkrio da ih nema do slijedećeg jutra, a FBI im nikada nije ušao u trag. Nakon 17-godišnje potrage, zaključili su istragu riječima da se grupa utopila u zalivu, iako su priznali da je riječ o genijalnom planu.

Alcatraz je danas omiljeno turističko odredište u sklopu šireg zaštićenog područja i ima naročitu istorijsku vrijednost.

Uhvati me ako možeš (Catch Me If You Can)

Ako ste gledali ovaj film onda će vam biti jasno o kakvom se profesionalnom prevarantu u ovoj priči radi.  

alca8

Poznati varalica Frank Abagnale (kojeg u filmu tumači Leonardo DiCaprio) pobjegao je iz zatvora u Atlanti 1971. godine tako što je uvjerio čuvare da je on zatvorski inspektor, a ne zatvorenik.

alca7
 
Budući da je jedan policajac zaboravio da unese papire o njegovom pritvoru odnosno kada je zatvoren, Abagnale je iskoristio priliku i počeo da uvjerava čuvare da je on ustvari tajni inspektor koji glumi zatvorenika kako bi mogao da špijunira čuvare. U prilog mu je išlo to što su te godine, zbog akcija grupa za ljudska prava, sve zatvore istraživali različiti odbori.

alca5
 
Tokom nekoliko nedjelja, uvjerio ih je u svoj lažni alibi pa su mu čuvari povjerovali i pustili ga da se nađe s jednim svojim izvorom ispred zatvora. Jednom kad je izašao, više se nije vratio.
 alca6

Frank Abagnale danas

Nakon dva mjeseca uhapšen je u Washingtonu, nakon čega je četiri godine služio u Virginiji prije nego je pušten zbog dobrog vladanja. Danas radi kao savjetnik FBI-ja.

alca9

Ne propustite