Zelena boja u interijerima

Enterijer
Zelena boja u interijerima
Zelena boja predstavlja rast, napredak, svježinu i obnovu. Dokazano je da smiruje i osvježava prostor. Dizajneri vole zelenu boju u interijerima i vrlo rado je koriste u svim varijantama i nijansama. Zelena boja se dobro slaže sa svim bojama, te dobro odgovara svim vrstama materijala.

Zelena boja predstavlja rast, napredak, svježinu i obnovu. Dokazano je da smiruje i osvježava prostor. Dizajneri vole zelenu boju u interijerima i vrlo rado je koriste u svim varijantama i nijansama. Zelena boja se dobro slaže sa svim bojama, te dobro odgovara svim vrstama materijala.


Ova godina je definitivno godina zelene boje, čak su je ugledni svjetski časopisi o uređenju doma proglasili "novom neutralnom bojom" jer odgovara uz apsolutno sve druge boje.
Danas se mogu vidjeti zidovi, tepisi, namještaj u nekoj od nijansi ove boje. Ukoliko smatrate da je to previše za Vaš interijer, koristite zelenu za dekoraciju. Nekoliko dobrih detalja zelene boje će prostoru dati svježinu, a zelena neće dominirati prostorom. Zelene biljke i cvijeće su također poželjna dekoracija u svakom domu, ali u umjerenim količinama.

 


Naravno, nijansi zelene boje ima puno. Postavlja se pitanje: kako izabrati onu pravu?  Stručnjakinja za boje Shannon Kaye savjetuje: "Kako biste pronašli savršenu nijansu zelene, morate u obzir uzeti kakav izgled želite i kako se želite osjećati".

 


Svaka nijansa zelene boje je za različito raspoloženje. Maslinastim tonovima ćete postići ugodu i rustikalni izgled. Žuto-zeleni tonovi će prostoru dati moderan izgled i energiju. Ukoliko koristite plavo-zelene tonove Vaš prostor će djelovati umirujuće i opuštajuće. Ukoliko u svoj prostor želite unijeti svježinu, pravi izbor je boja trave.


Sa zelenom je najbolje kombinovati ove boje:


Bijela. Klasična, svježa varijanta s kojom se moguće dalje igrati dodavanjem raznih detalja u drugim bojama.
Smeđa. Različite nijanse smeđe u kombinaciji sa zelenom će doprinijeti da Vaš dom podsjeća na prirodu. Ovaj prostor će opuštati i smirivati.
Ružičasta. Ova kombinacija se jako često koristi, posebno svjetlija zelena nijansa u kombinaciji sa ružičastom i par zlatnih detalja za eleganciju.
Crna. Ukoliko želite da interijer izgleda profinjeno i luksuzno zelenoj boji dodajte crnu.
Žuta. Ukoliko želite da interijer izgleda mladenački i veselo, uz zelenu koristite žutu boju. Ova kombinacija  je posebno pogodna za dječije sobe.

 

(magishome.com)

Ne propustite