Prednosti života u malom domu

Sve za dom
Prednosti života u malom domu
Budite sigurni da život u malom domu ima svoje prednosti. Koliko god vam se čini nenadoknadiv manjak prostora, trebate biti svjesni da ćete uštedjeti novac, energiju, vrijeme za održavanje i još mnogo toga. U nastavku vam donosimo nekoliko činjenica koje idu u korist životu u manjem prostoru.

Budite sigurni da život u malom domu ima svoje prednosti. Koliko god vam se čini nenadoknadiv manjak prostora, trebate biti svjesni da ćete uštedjeti novac, energiju, vrijeme za održavanje i još mnogo toga. U nastavku vam donosimo nekoliko činjenica koje idu u korist životu u manjem prostoru.

1. Uštedite novac

Budimo realni, kada imate veliki i prostran dom imate želju da popunite svaki kvadratni kutak stvarima. Jedna od pogodnosti života u maloj kući je sposobnost da se zaustavi trošenje novca na nameštaj, elektroniku, kućne aparate i kućne predmete koji se koriste da popune prostor umesto da ispune funkciju. Manje prostora će vam pomoći da odredite prioritete u vašem životu i samo ono što je neophodno donesete u vaš dom.

2. Uživajte u životu

Mnogi vlasnici kuća se slažu da život u većoj kući dovodi do većeg stresa. Od čišćenja, održavanja, pa do opremanja, sviovi faktori mogu dovesti do stresnih situacija. Ako živite u manjem domu vremenom ćete biti iznenađeni kako se smanjuju vaši svakodnevni poslovi oko kuće i kako dobijate više slobodnog vremena za aktivnosti, provodite vreme sa svojom porodicom, uživate u odmoru.

3. Manja kuća često znači i sretnija kuća

Mnogi vlasnici kuća se slažu da manji domovi omogućavaju članovima porodice da se vežu i rade zajedno, za razliku od velikih gdje se članovi porodice udaljavaju jedni od drugih. Manji domovi ustvari stvaraju okruženje u kojem se ukućani svakodnevno 'moraju' družiti. Dijele kupaonice, ormare, zajedno gledaju tv i slično.

4. Ušteda energije

Ako ste ikada živeli u velikoj kući znate da su jedna od glavnih mana visoki računi za troškove energije. Od hlađenja i grijanja do korištenja vode u kupatilima i kuhinjama, sve košta mnogo u velikoj kući. Manja kuća će vam dati dodatnu korist smanjenjem tih troškova i vaša obitelj će uživati u nižim računima za utrošenu energiju u toplijim i hladnijim danima.

5. Mala kuća ne zahjteva veliku zaštitu

Ako volite putovati, znate da vaša kuća zahtjeva mnogo posla kada napuštate grad. Od obezbjeđivanja sigurnosti, vanjske rasvjete, održavanje vrta… putovanje često može biti teret kada imate veliki dom. Ako odlučite živjeti u stanu ili u maloj kući na putovanje možete otići mnogo opušteniji.

6. Mali dom – novi život

Za mnoge vlasnike kuća preseljenje u manji dom može biti sasvim novo poglavlje u životu. Ako steizgubili bračnog partnera ili su vam djeca odrasla i odselila se, ovo može biti odličan način da započnete novi život. Razmislite o manjem životnom prostoru koji će vam omogućiti pogodnosti da uživate u njemu u odnosu na održavanje.

7. Mala kuća u urbanom gradu

Iskoristite vaše urbano prebivalište. Upotrijebite boje, kreativan multifunkcijski nameštaj i obezbedite dosta svetlosti u vašem prostoru. Iako možda nećete imati vilu vaših snova, možete se igrati sa urbanim zidovima, šarenim kućnim dekoracijama i osvjetljenjem.

8. Namještaj u malom domu

Dok mnogi ljudi smatraju da mali životni prostor ne može izgledati sjajno, vi razmislite ponovno. Za sjajaj stan nije potrebna veličina koliko je potreban stil i kreativno upotrebljen prostor. Razmislite o nekoliko ključnih komada, kao što su sofa u dinamičnoj boji koja privlači pažnju na sebe i na veličinu vaše sobe. Funkcionalno koristite prostor i uživajte u njemu.

9. Kreativna organizacija je ključ za malu kuću

Potrudite se da svoj enterijer kreativno organizirate. Ugrađene police na zidu mogu pretvoriti bilo koji prostor u instant biblioteku. Organizacija u malom ormaru može biti povećana podjeljenim sredinama, a fioke u garderobi iskoristite za skladištenje. Život u malom domu će vam pomoći da se otarasite nereda i da organizirate samo ono što je bitno.

10. Novi način života će vam pomoći na mnogo načina

Manji dom će vam pomoći da zadržite budžet i vaši troškovi će biti sve manji. U maloj kući nemate dovoljno prostora za smještaj previše novih dodataka! Ako pokušavate uštediti novac, razmislite o malom domu, vaša budućnost će vam biti zahvalna.

Ne propustite