Jugoslavija: Kultura ponašanja u jednoj vojsci i državi (FOTO & VIDEO)

Nekad i Sad
Jugoslavija: Kultura ponašanja u jednoj vojsci i državi (FOTO & VIDEO)
Postoji određen način ponašanja koji bi se trebao poštovati bez obzira na to koliko godina imate ili iz koje sredine dolazite. Govorimo prije svega o lijepom ponašanju koje jeste (ili bi bar trebalo biti) dio svakog društva i civilizacije. Nekada se ovome posvećivalo puno više pažnje nego je to slučaj danas.

Postoji određen način ponašanja koji bi se trebao poštovati bez obzira na to koliko godina imate ili iz koje sredine dolazite. Govorimo prije svega o lijepom ponašanju koje jeste (ili bi bar trebalo biti) dio svakog društva i civilizacije. Nekada se ovome posvećivalo puno više pažnje nego je to slučaj danas.

starjesina4

Kao jedna dobra ilustracija ovoga je i nastavni film "Ponašanje starešine" koji je krajem 70-ih godina snimljen za obrazovne potrebe u JNA. Nastao u produkciji vojnofilmskog centra "Zastava film" imao je cilj ukazati na propuste u ponašanju vojnih starješina na njihovom radnom mestu i van njega. Film je digao dosta "prašine" obzirom da je u njemu dokumentovano i ponašanje stvarnih lica koja nisu znala da ih snimaju, a uključivao je svakodnevne situacije u životu jednog oficira JNA - pozdravljanje, ponašanje u prometu, u kafićima i restoranima, na putu, hotelu. Veći dio snimanja je napravljen sa glumcima i statistima u ulogama oficira, vojnika i civila.   

starjesina3

Uniforma kao lajtmotiv ovog dokumentarca najbolje dočarava ono čega danas ima sve manje - poštovanja: prema profesiji, prema onima koji su stariji po činu i godinama, prema nježnijem polu, prema slabijima i nemoćnima.

starjesina2

Sve stvari koje se provlače kroz film su dio jedne opšte kulture ponašanja koje bi se svi trebali pridržavati, a koju smo nekada jednostavno zvali - bonton.

Pogledajte cijeli dokumentarni film.

Ne propustite