Nakon 25 godina: Ekipa filma "Pretty Woman" ponovo na okupu

Nostalgicno
Nakon 25 godina: Ekipa filma "Pretty Woman" ponovo na okupu
Najvjerniji fanovi "Pretty Woman" vjerovatno znaju kako Julia Roberts i Richard Gere nisu bili prvi izbor za sada njihove već proslavljene uloge iz ovog filma. Mnogi ipak nisu znali kako je upravo Julia ubijedila Richarda da prihvati ovu ulogu.

Najvjerniji fanovi "Pretty Woman" vjerovatno znaju kako Julia Roberts i Richard Gere nisu bili prvi izbor za sada njihove već  proslavljene uloge iz ovog filma. Mnogi ipak nisu znali kako je upravo Julia ubijedila Richarda da prihvati ovu ulogu.

Ovo je ujedno i jedan od komercijalno najuspješnijih filmova devedestih godina, sa zaradom većom od 460 miliona dolara, a i danas se svrstava u najbolje filmove iz svog žanra. Julia Roberts je za svoju izvedbu nagrađena Zlatnim globusom za najbolju glavnu glumicu, a bila je nominovana i za Oskar i BAFTA nagradu. 

pw13

"Zgodna žena" (1990) kako je film preveden kod nas je romantična komedija sa radnjom smještenom u Los Angeles. Uspješni biznismen Edward Lewis (Richard Gere), zaustavlja se na Bulevaru Hollywood i mladu, atraktivnu djevojku moli za instrukcije kako da dođe do svog hotela. Vivian Ward (Julia Roberts), koja radi kao prostitutka, bezuspješno pokušava da mu objasni put, pa se nudi da ga sama odveze do tamo. Stigavši u hotel, Edward je moli da ostane sa njim nedjelju dana kao njegova poslovna pratnja, za šta će joj dati 3.000 dolara i svoje kreditne kartice. Vivian prihvata, ne sluteći da se on polako zaljubljuje u nju. Slijedećih nekoliko dana, dok je on na sastancima, ona će obilaziti lokalne ekskluzivne butike, tražeći adekvatnu odeću za poslovnu pratnju, ali bi svuda bila izbačena jer bi je vrlo brzo prepoznali kao prostitutku. To ju je jako povrijedilo, što Edward vrlo brzo primjećuje. On stoga odlučuje da sam od nje napravi damu i kupi joj najbolju odjeću, a ona zauzvrat, da mu pokaže da novac i karijera nisu sve u životu. Njihova veza ubrzo će postati sve, samo ne poslovna.

pw9

Nedavno su se povodom 25 godina od snimanja filma ponovo okupili članovi ekipe - glumci i režiser Garry Marshall. Tom prilikom su dali zajednički intervju za televiziju NBC prisjetivši se poznatih i nepoznatih detalja sa snimanja i prije njega.

pw12

Gere se prisjetio kako je nekoliko puta odbio ovu ulogu, ali kada ga je režiser Marshall upoznao sa Juliom, ona je nekako "isposlovala" da se "dogodi" njihov slavni filmski par.

"Da budem iskren, nisam bio siguran da ću prihvatiti ponuđenu ulogu. Julia je sjedila za stolom preko puta mene, malo smo pričali i ... flertovali. Tada mi je zazvonio telefon, a Marshall me s druge strane upitao: 'Šta ima? Kako ide?' A ja mu uzvraćam sa: 'Da, da ...' Tada mi Julia prilazi, dodaje post-it papirić na kome je pisalo: 'Molim te reci da!' Bilo je to tako slatko, a ja sam ... ja sam jednostavno rekao: da!"

pw8

Režiser Marshall se takođe sjetio nekih stvari: "Davno nekada, nakon snimanja filma, sklopili smo pakt da nećemo snimati film "Zgodna žena 2" osim ako se svi ponovo ne okupimo oko toga."

pw7

"Sretni smo što možemo reći - to se nije desilo!", dodala je kroz smijeh Julia.

pw1

Godine 1990. Julia je već bila nominovana za najbolju sporednu ulogu za njenu izvedbu u filmu "Steel Magnolias". Glavna uloga u "Pretty Woman" je tadašnjoj 23-godišnjakinji obezbjedila nominaciju za najbolju glumicu u 1991., dobijanje nagrade Zlatni globus za ovu ulogu i lansiranje njene karijere u sam vrh Hollywooda gdje se zadržala i do danas.

pw2

Prije "Pretty Woman", Richard Gere je 1982. glumio u filmu "An Officer and a Gentleman" koji mu je 1983. donio nominaciju za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji glumac. Nakon "Pretty Woman" Gere se još jednom susreo sa Juliom na filmskom platnu, bilo je to 1999. u takođe uspješnoj romantičnoj komediji "Runaway Bride".

pw3

"Seinfeld" je već postao uspješna humoristička serija kada se Jason Alexander pojavio u filmu "Pretty Woman" kao Philip Stuckey u ulozi Gereovog pomoćnika i savjetnika. Nakon filma vratio se u "Seinfeld" te doživio brojne nominacije za nagrade Zlatni globus i Emi.

pw4

Prije pojavljivanja u ovom filmu glumac Hector Elizondo je već imao skoro 20 godina iskustva u TV i filmskim ostvarenjima. Za svoju ulogu Barneya Thompsona iz ovog filma bio je nominovan za Zlatni globus kao najbolji sporedni glumac. Nakon "Pretty woman", glumio je u brojnim TV i filmskim projektima, a postao je i dobitnik nagrade Emi.

pw5

Laura San Giacomo je imala neke manje TV uloge prije pojavljivanja u ovom filmu gdje je glumila komičnu prijateljicu Julie Roberts. Jednom je bila nominovana i za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolja glumica.

pw11

   

Ne propustite