3 lukave zagonetke koje će vas pošteno namučiti

E buraz
3 lukave zagonetke koje će vas pošteno namučiti
.

Da li često sumnjate u svoje izbore? Kao na primjer, kada se oblačite, da li ne znate koja vam bluza bolje stoji, ružičasta ili plava? Ove zagonetke su baš za vas. Ne samo da će vam pomoći da donosite ispravne odluke, već će vam i dati prave argumente za njih.
Mi smo pripremili ove naizgled jednostavne zagonetke koja vam neće oduzeti puno vremena, ali će vas naučiti da pravite dobre izbore.

#1
1
Usred žurke, dva muškarca po imenu Erik i Džordž počeli su da se svađaju i umalo se nisu potukli. Razlog za svađu je bila djevojka po imenu Bler, koja je organizovala žurku. Oba muškarca su pokazivala interesovanje za nju, ali ona još uvijek nije uzvratila nijednom od njih. Bler je osmislila igru, a pobednik dobija pravo da je poljubi i izvede na sastanak.

Pravila igre su jednostavna:

- Oba muškarca sede za savršeno okruglim stolom.
- Obojica imaju kovanice koje će koristiti da prekriju sto.
- Novčići ne smiju da se preklapaju ili vise preko stola.
- Prvi igrač ima više šansi za pobjedu ako pravilno stavi prvi novčić.
- Pobjednik je onaj koji prvi prekrije sto sa novčićima.
2
Džordž je siguran da će pobjediti, pa pušta Erika da napravi prvi potez.

Pitanje: Koju bi strategiju Erik trebalo da izabere kako bi pobjedio?
#2
3
Klark je doživio nesreću i izgubio je pamćenje. Doktor mu je rekao da ima dobre i loše vijesti za njega. Dobra vijest je da će se njegovo pamćenje vratiti, a loša da će to biti samo djelimično. Klark je iz bolnice otišao kuće. Živio je sam. Imao je alarm protiv provalnika, ali je zaboravio na njega. Kada je ušao, alarm se pokrenuo i policija je došla. Nažalost, samo je vlasnik stana znao lozinku, ali je i on zaboravio. Klark je pronašao parče papira na kome su bili nagovještaji lozinke koje je sam smislio.
Niko od prisutnih nije razumio poruku. Policija je dovela svog čovjeka koji je znao nešto o lozinkama. Njegovo ime je bilo Hari. Pročitao je poruku:

- Lozinka ima 5 cifara.
- Četvrta cifra je veća od druge za 4.
- Treća je manja od druge za 3.
- Prva je 3 puta veća od pete.
- Tri para cifara imaju u zbiru 11.
 4
Pitanje: Koju 5-cifrenu lozinku treba unijeti kako bi se alarm isključio?
#3
5
Hari i njegovi prijatelji otišli su na kampovanje u šumu. Kao i svi obični kamperi, uveče su pričali strašne priče jedni drugima pored vatre. Svi momci su zaspali, ali Hari nije mogao. Kada je konačno zaspao, sanjao je nešto zaista neobično... ili nije sanjao?

Harijev san je bio veoma realističan. Bio je izgubljen u šumi i naišao je na čudnu pećinu. Bilo je kasno i bio je umoran, pa je rešio da uđe unutra i tu provede noć. Kada je ušao u pećinu, sreo je kralja Goblina. Kralj je bio veoma srećan što je Hari došao. Niko ga nije posjetio veoma dugo. Hari je počeo da bježi, ali izlaza nije bilo - tu su bili samo zidovi.
Ovo su bili kraljevi uslovi:

- Da bi napustio pećinu, Hari mora da izabere jednu od tri bombone.
- Dvije bombone su otrovne, a jedna je bezbedna.
- Kralj je ljubazan, pa će pomoći Hariju. Kada Hari izabere jednu bombonu, kralj će baciti jednu od otrovnih bombona i reći mu da ponovo izabere.
6
Hari je izabrao narandžastu. Kralj je rekao da je plava definitivno otrovna i bacio je. Onda je pitao Harija da li će promjeniti odluku ili ne?

Pitanje: Da li je Hari promjenio odluku i zašto?
Odgovori:
7
#1

Erik mora da stavi prvi novčić u centar stola, a zatim da prati svaki potez protivnika kao u ogledalu. Protivnik uskoro neće imati mjesta da stavi novčić, a Erik će pobijediti.

#2

Lozinka je 65292.
Kako je Henri znao? a, b, c, d i e su 5 cifara koje ne znamo. Sledi:
* d = b + 4, “b” ne može biti veće od 5.
* c = b — 3, “b” ne može biti manje od 3.
* a = 3 * е, pa je “е” = 1, 2 ili 3, “а” = 3, 6 ili 9.
* Tri para cifara u zbiru iznose 11. “a + e” može biti jednako 11, jer znamo da je “b” = ili 4 ili 5.
* Ostali parovi cifara za “b”, “c”, “d”. Provjeravamo druge opcije: 3; 0; 7 ≠ 11; 4; 1; 8 ≠ 11. Dakle, ove cifre su pogrešne.
* Cifre koje su nam potrebne jesu 5, 2 i 9 i još dva para cifara koji u zbiru sa 6 i 2daju 11.
* Tri para koja u zbiru daju 11 jesu 6+5; 2+9; i 9+2.

#3

Hari je promjenio odluku i izabrao je žutu bombonu. Nakon što je izabrao, probudio se u svom šatoru i shvatio je da donošenje odluka velika odgovornost koja dramatično utiče na budućnost osobe.
Zašto je donio ovu odluku?
Druge dve bombone su mu davale šanse 50/50 i Hari je mislio da je najbolje da promijeni odluku. Ipak, bilo je dva puta vjerovatnije da ga ubije narandžasta bombona nego žuta:

- Kada je izabrao narandžastu bombonu, šanse za preživljavanje su mu bile 1:3. Njegove šanse za umiranje su bile 2 od 3. Kada je Hari uzeo otrovnu bombonu, bezbjedna je još uvijek bila na stolu.
- Kada je kralj bacio plavu bombonu, nije rekao ništa o bomboni u Harijevoj ruci. Šanse da je ona bezbjedna bile su 1 od 3.
- Stoga, ako je bezbjedna bombona bila na stolu, to je žuta.
Iako je Hari prvo izabrao otrovnu bombonu, promjenio je izbor i ostao živ.

 

Ne propustite