Obratite pažnju! DLAKE U UŠIMA SU PRVI ZNACI UPOZORENJA NAJOPASNIJE BOLESTI 21. STOLJEĆA: Evo i koje

Porodica i zdravlje
Obratite pažnju! DLAKE U UŠIMA SU PRVI ZNACI UPOZORENJA NAJOPASNIJE BOLESTI 21. STOLJEĆA: Evo i koje
.

Vjerovatno niste imali pojma da su dlake u ušima povezane sa srčanim bolestima!

Prema nedavnim istraživanjima postoji veza između dlaka u vašim ušima i srčanog udara. Korjeni ove studije datiraju još od 1973. godine kada su doktor Frenk Sanders i njegov tim objavili ovu studiju.

Doktor Frenk je otkrio ušne nabore, koji se sada nazivaju “Frenkov znak” u njegovu čast, i koji ukazuju na oboljenje koronarnih arterija.

Ovakva vrsta oboljenja javlja se kada dolazi do zakrčenja arterija. Ova studija je bila polazna tačka za kasnija istraživanja. Još jedan tim se 1984. godine vodio istom teorijom.

Njihova studija obuhvatala je 43 muškarca i 20 žena koji su imali nabore na ušima i dlake u njima, a i srčani udar. Dugoročno izlaganje androgenu kasnije je izazvalo ugruške u arterijama.

stapici-za-usi-foto-shutterstock-1494492437-1180943

5 godina kasnije, iliti, 1989. godine izvršeno je još jedno ispitivanje koje je istraživalo odnos između brazda na ušnim školjkama i koronarnih bolesti. Studija je obuhvatila 215 pacijenata i zaključili su da bolest napreduje s godinama

On je proučavao oko 500 obdukcija i ustanovio da je većina pacijenata imala problema sa slezinom, gojzanošću, ćelavošću, dlakama u ušima, naborima na ušima itd…

Utvrđeno je da su naborina na ušima povezani sa srčanim bolestima i kod muškaraca i kod žena, mada je više slučajeva iznenadne smrti vezano za muškarce.

Neki stručnjaci krive i suplemente testosterona koje uglavnom muškarci koriste kao jedne od glavnih krivaca za probleme sa koronarnim bolestima.

(uspješnažena.com)

Ne propustite