OVE LJEKOVITE BILJKE ŠTITE JETRU, PODSTIČU PROBAVU I MOKRENJE

Porodica i zdravlje
OVE LJEKOVITE BILJKE ŠTITE JETRU, PODSTIČU PROBAVU I MOKRENJE
.

U vraćanju tijela u prirodnu ravnotežu mogu pomoći različite biljke iz prirode, a njihovo djelovanje podstiče probavu, mokrenje i štite jetru. Mnogi koji su konzumirali biljne tvari za detoksikaciju, tvrde da su uspjeli vratiti energiju i dovesti tijelo u ravnotežu.

Kopriva (žara) – biljka koja ima izuzetna ljekovita svojstava, te se koristi za podsticanje cjelokupne izmjene tvari u organizmu. Stoga se često nalazi u čajnim pripravcima za liječenje žučnih i jetrenih tegoba, a dodaje se i čajne mješavine namijenjene za proljetno i jesensko čišćenje. Kopriva sadrži i sadrži željezo i vitamin C, te enzim sekretin koji utiče na povećanje crvenih krvnih stanica te se stoga može koristi protiv anemije.

Peršun – ljekoviti dijelovi ove biljke su korijen, sjeme, i cijela biljka u punom cvatu. Peršunov list i korijen se mogu pohvaliti sadržajem blagotvornih hlapljivih ulja poput miristicina i apiola. Određena istraživanja su pokazala kako miristicin ima antibakterijsko djelovanje i da ostvaruje zaštitno djelovanje na jetru te potencijalno antikanerogeno djelovanje. Ujedno je peršun bogat antioksidansima uglavnom apigeninom i luteolinom. Za apigenin se pokazalo da ispoljava snažan antioksidativni učinak i štiti stanice od oksidativnog oštećenja. Stoga narodna medicina peršun koristi za otklanjanje mnogih tegoba poput nadutosti, nakupljanja vode u organizmu, za umirenje i ublažavanje bolova.

Maslačak – ova biljka sadrži gorke tvari poput terpena i fitosterola te se u fitoterapiji koristi kao učinkovito sredstvo za drenažu jetre. Maslačak je bogat i kalijem, fruktozom i inulinom koji olakšavaju probavu. Salata pripremljena od svježeg mladog lišća maslačka ubranog prije cvjetanja i korijena koji se reže na tanke kriške djeluje kao diuretik i pomaže kod žučnih te jetrenih tegoba.

Divlja šparoga – ovo proljetno povrće sadrži visok udio kalija s aminokiselinom argininom te je uz to niski udio natrija čini prirodnim diuretikom. Šparoge su dobar izvor nutrijenata koji pridonose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Uz vitamin C, riječ je konkretno o cinku i selenu, a zahvaljujući njima šparoge s pravom čine neizostavni dio detoksikacijske dijete. Ujedno zelenu boju duguju hlorofilu koji jepoznati “čistač” jetre i krvi. Energetska vrijednost šparoga je vrlo mala što ovo povrće svrstava visoko na listu poželjnih namirnica za skidanje suvišnih kilograma.

Ne propustite