UMALO STE ZASPALI, A POREMETIO VAS JE TRZAJ: Ovo je objašnjenje stručnjaka

Porodica i zdravlje
UMALO STE ZASPALI, A POREMETIO VAS JE TRZAJ: Ovo je objašnjenje stručnjaka
.

Često nam se događa da se naglo trznemo samo par trenutaka prije nego što u potpunosti utonemo u san.

U medicini je to poznato kao hipnotički trzaj, a naučnici su otkrili da se događa najvjerovatnije iz dva razloga. Prvi se veže uz sigurnost. Naime, taj poslednji trzaj prije sna služi za evaluiranje okruženja pre nego što zaspimo i postanemo nesvesni svog okruženja, odnosno osiguravanje da je zaista sigurno sklopiti oči i zaspati. Profesor jednog univerziteta, Džejson Elis rekao je da je to posljedica evolucije čovjeka.

san

“Trzaj koji osetimo par trenutaka pre nego što zaspimo i koji nas u sekundi razbudi služio je našim precima da provjere i osiguraju stabilnost položaja tela pre nego što zaspe, posebno ako su za spavanje odabrali drvo. Trzajem bi testirali koliko su stabilni pre nego što postanu nesvjesni okoline”, izjavio je.

Drugo objašnjenje je da je trzaj mogući simptom našeg aktivnog fiziološkog sastava koji se bori protiv sna. U svakom slučaju hipnotički trzaj još uvijek nije dovoljno istražen, ali ono što zasigurno znamo da bi ga moglo pogoršati je konzumiranje kafe prije spavanja, rigorozno vježbanje prije odlaska u krevet ili visok nivo stresa i anksioznost.

Ne propustite