NIJE SVEJEDNO GDJE IMATE AKNE: Njihovo mjesto na licu može biti pokazatelj skrivenih zdravstvenih problema!

Zdrav život
NIJE SVEJEDNO GDJE IMATE AKNE: Njihovo mjesto na licu može biti pokazatelj skrivenih zdravstvenih problema!
.

Naša koža je generalno pokazatelj i našeg zdravlja, a akne, pogotovo one cistične mogu ukazivati na ozbiljne probleme. No akne mogu biti i odraz loše higijene, alergija ili neodgovarajuće kozmetike.

Akne na licu mogu nastati zbog nedostatka cinka u organizmu. Nadoknadite ga mliječnim proizvodima i plodovima mora – rakovima i školjkama.

Akne na bradi mogu upućivati na probleme s jajnicima i druge ginekološke probleme. Također mogu ukazivati i na hormonalni disbalans.

One koje se pojavljuju na obrazima, signaliziraju na probleme s plućima, a tome uzrok mogu biti i alergije ili zagađenost zraka. Pokušajte držati što čišćim sve što dotiče vaše lice, poput jastučnice i mobitela.

Akne na čelu pokazatelj su problema tankog crijeva. To znači da vjerovatno imate problema s varenjem hrane. Pokušajte jesti više svježeg voća i povrća te izbaciti određene alergene poput mliječnih proizvoda, pšenice ili orašaste plodove.

Akne na korijenu nosa, između očiju, mogu ukazivati na probleme s jetrom. Smanjite unos alkohola i masne hrane. Pijte puno vode da pročistite organizam, a dodatno si možete pomoći čajevima od korijena maslačka ili čička.

Akne na vrhu nosa pokazatelj su problema s visokim pritiskom i eventualno srcem. Razmislite o ishrani i načinu života. Pokušajte se opustiti u aktivnostima koji vam to osiguravaju, poput joge ili šetnje.

Ne vrijede pravila za sve

Mjesto na kojem se akne pojavljuju mogu biti pokazatelj unutrašnje borbe određenih organa, njihovog otežanog rada ili čak bolesti. Kineska medicina vjeruje da naša koža odražava naše zdravlje pa ako se akne pojavljuju stalno na određenom području, pogotovo ako su guste i jake, da su signal poteškoća.

No treba naglasiti da ne mogu sva pravila da vrijede za sve. Kod nekoga se akne npr. na čelu mogu pojaviti zbog znoja, šiški, nošenja šešira ili šampona koji im ne odgovara.

 

Ne propustite