Trump ipak potpisao zakon o proračunu, uvjerilo ga povećanje od 60 milijardi dolara za obranu

Svijet
 Trump ipak potpisao zakon o proračunu, uvjerilo ga povećanje od 60 milijardi dolara za obranu
.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon o financiranju države, čime je okončao neizvjesnost koju je pobudio zaprijetivši nekoliko sati ranije na Twitteru da to neće učiniti, zbog čega se strahovalo od moguće blokade savezne vlade.
 
Trump je objavio da je potpisao zakon o 1300 milijardi dolara za financiranje savezne vlade do kraja tekuće fiskalne godine koja završava 30. rujna, jer ga je povećanje od 60 milijarda dolara za troškove obrane uvjerilo da to treba učiniti.
 
Nešto ranije u petak predsjednik je zaprijetio da će staviti veto na zakon koji je Kongres prihvatio noću zato što svota od 1,3 bilijuna dolara ne uključuje kompromis o imigraciji i izgradnji zida prema Meksiku.
 
 
"No, rekao sam Kongresu da više nikada neće potpisati jedan takav zakon", rekao je novinarima pa ponovio: "Neću to ponovno učiniti. Mnogo je stvari zbog kojih nisam sretan s ovim zakonom", rekao je pokazujući na više od 2000 stranica zakona.
 
Nejasno je koliko su ozbiljno njegove prijetnje primili predsjednici republikanaca u Kongresu jer ih nisu javno komentirali ni Paul Ryan, predsjednik Predstavničkog doma, ni predsjednik Senata Mitch McConnell, piše agencija Reuters.
 
Trump je na Twitteru najavio da razmišlja o vetu zbog programa DACA i nepotpunog financiranja graničnog zida prema Meksiku.


 
Dobio 1,6 od 25 milijardi dolara koje je tražio za zid
 
DACA je program privremenog boravka za mlade ljude (koje nazivaju i Sanjari) koji je stvorio Barack Obama, a poništio sadašnji predsjednik. Taj zakon su tjednima dogovarali republikanska većina i demokratska oporba u Kongresu, a svaka strana morala je popustiti u većini svojih zahtjeva.
 
Milijarder Trump, republikanci i demokrati su dugo pokušavali pronaći kompromis za ozakonjenje statusa stotina tisuća mladih ljudi koji su u Sjedinjene Države došli ilegalno kao djeca, u zamjenu za reforme imigracije i financiranje gradnje visokog betonskog zida, koji je Trump obećao na meksičkoj granici.
 
Dogovor nije bilo moguće postići i predsjednik je dobio samo 1,6 milijardi za gradnju zida, daleko manje od 25 milijardi koje je tražio.

Ne propustite