Makedonija i Grčka korak bliže rješenju spora oko imena

Aktuelno
Makedonija i Grčka korak bliže rješenju spora oko imena
,

Država Makedonija korak je bliže dobivanju imena koje neće smetati južnom susjedu Grčkoj nakon što su se ministri vanjskih poslova dviju zemalja sastali u Skoplju u petak.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocias, koji je dan ranije stigao prvim izravnim letom iz Atene nakon 12 godina, rekao je da Grčka iskreno pregovara i želi kompromis "bez dobitnika i gubitnika".

"Danas smo poduzeli korake da riješimo problem koji smo naslijedili. Predani smo tome da ga riješimo i pridonesemo prijateljstvu između dvaju naroda, stabilnosti i sigurnosti, razvoju dviju zemalja i cijele regije", rekao je.

"Moramo pronaći  rješenje koje nikoga ne ponižava i koje će otvoriti vrata sporazumu", rekao je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kociasom u Skoplju.

Spor oko imena između Makedonije i Grčke traje od 1991., vremena raspada Jugoslavije, otkad Atena optužuje Skoplje  za krađu imena današnje grčke pokrajine i uzurpacije njegova helenskog nasljeđa.

Odnosi između Atene i Skoplja otoplili su nakon što su socijaldemokrati premijer Zorana Zaeva zamijenili nacionalistički VMRO prošlo ljeto, nakon 11 godina vlasti.

Kotzias i Dimitrov trebali bi se sastati ponovno 30. ožujka s predstavnikom UN-a Matthewom Nimetzom u Beču i nastaviti pregovore oko imena, prenosi Hina.

 

 

Ne propustite