Čelnici EU usvojili smjernice za buduće odnose s Britanijom

Svijet
Čelnici EU usvojili smjernice za buduće odnose s Britanijom
.

Čelnici 27 zemalja koje ostaju u Evropskoj uniji nakon Brexita usuglasili su se o zajedničkom pristupu predstojećim pregovorima s Britanijom o budućim odnosima.

- Odlukom EU27  date su smjernice za buduće odnose EU i Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita - objavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk na Twitteru u petak, drugog dana samita EU u Bruxellesu.

Odluka otvara put za šefa pregovaračkog tima EU Michela Barniera da započne pregovore s Londonom o budućim trgovinskim odnosima i o ostalim temama koje se kreću od sigurnosne saradnje do avijacijskih prava.

Britanska premijerka Theresa May najavila je ranije da će njena zemlja napustiti jedinstveno tržište EU i carinsku uniju. U odgovoru na to, EU predlaže "izbalansirani, ambiciozni i sveobuhvatni" sporazum o slobodnoj trgovini s Britanijom, sudeći po nacrtu zajedničke izjave koja će biti objavljena nakon samita i u čiji je uvid došla dpa.

Britanija bi trebala napustiti EU u martu 2019., ali se usuglasila u principu s EU o prelaznom periodu, koji će trajati do kraja 2020. kako bi se pripremila za nove odnose nakon  Brexita.

Ne propustite