USVOJENE NOVE DRAKONSKE KAZNE ZA VOZAČE: Evo kolika je sada kazna ako ne vežete pojas, A ZA OVO SE ODMAH IDE U ZATVOR!

Region
USVOJENE NOVE DRAKONSKE KAZNE ZA VOZAČE: Evo kolika je sada kazna ako ne vežete pojas, A ZA OVO SE ODMAH IDE U ZATVOR!
.

Maksimalna količina alkohola u krvi za vozače smanjena je sa 0,3 na 0,2 promila, uz veće kazne za prekoračenje brzine, kazne za nevezivanje pojasa udvostručene.

To su novine koje su donijele izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja koje su usvojene u Skupštini Srbije.

Predviđene su i strože kazne za nasilničku vožnju, pa je tako za preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svjetlo za manje od 10 minuta, vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi - predviđen obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet mjeseci zabrane upravljanja vozilom.

Kazna za nevezivanje pojasa ubuduće će umjesto 5.000 biti 10.000 dinara.

Predviđeno da se djeca mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbjednosnom sjedištu, odnosno na podmetaču za sjedenje, u zavisnosti od uzrasta i visine djeteta.

 Za pojedine prekršaje smanjene su kazne, poput vožnje u zaustavnoj traci, ili ako je vozačka dozvola istekla za više od šest mjeseci, jer se smatra da je to propust koji vozač može da napravi, a koji nema veze sa vozačkim znanjem i sposobnostima.

radar

Pojedine radnje se više ne smatraju prekršajem - preticanje bicikala, radnih mašina, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, preko pune linije, pod uslovima propisanim zakonom, jer je uočeno da ljeti to utiče na stavranje kolona, što smanjuje bezbjednost na putevima.

Izmjenama Zakona su pooštreni uslovi za dobijanje vozačkih dozvola, a mladi vozači će moći da upravljaju vozilom snage motora do 80 kilovata, sve dok po procjeni stručnjaka ne steknu zrelost i iskustvo za samostalno upravljanje ostalim kategorijama vozila.

Za mlade vozače predviđena je nulta tolerancija na alkohol, telefoniranje, kao i zabrana vožnje između 23 i šest sati, a moći će da prevoze najviše tri osobe, uključujući i osobu pod čijim nadzorom voze.

Takođe, predviđene su i nove mjere kontrole za auto-škole, kako bi se povećao kvalitet obuke, i to kroz jedinstveni informacioni sistem u koji će se “slivati” svi podaci vezani za osposobljavanje kandidata, uključujući i audio i video zapis polaganja ispita.

 Kada je riječ o tehničkom pregledu vozila, predviđeno je obavezno uspostavljanje video-nadzora prilikom vršenja tehničkog pregleda koji će posebnim programom biti povezan sa MUP-om.

 
(Kurir.rs)

Ne propustite