KO JE VOĐA 'NOĆNIH VUKOVA' I OTKUD MU NADIMAK 'HIRURG': Svi detalji života trećeg čovjeka Rusije!

Svijet
KO JE VOĐA 'NOĆNIH VUKOVA' I OTKUD MU NADIMAK 'HIRURG': Svi detalji života trećeg čovjeka Rusije!
.

Sa kulturom motociklizma upoznao se upravo tamo, u Berlinu, srednom osamdesetih godina. Od tada do danas, ovaj čovek izuzetne harizme uspio je da hobi pretvori u zanimanje i zato danas živi svoj san
 

Vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldastanov, nezvanično, treći je čovjek Rusije, najbolji drugar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Zaldastanov, poznatiji kao Hirurg, rođen je na Bogojavljenje 19. januara 1963. godine u ljekarskoj porodici gradu Kropivnicki koji se danas nalazi u Ukrajini, a tada je bio dio SSSR-a. Otac mu je iz Gruzije, a majka je Ruskinja. Ima sestru, koja je, kao i majka, ljekar.

Kad je bio dijete, njegova porodica se najprije preselila u Sevastopolj na Krimu, a potom i u Moskvu. Kao tinejdžer bio je dio Pionirskog pokreta mladih komunista.

Po obrazovanju je maksilofacijalni hirurg, pa otud i potiče njegov nadimak, a po opredeljenju je motociklista. Medicinski fakultet završio je u Moskvi, a specijalizovao se za post-traumatsku rekonstruktivnu hirurgiju lica.

Ubrzo po završetku specijalizacije, napustio je medicinu i pridružio se grupi motociklista.

O ljubavnom životu najpoznatijeg ruskog motocikliste malo se zna. Poznato je da je sredinom osamdesetih bio oženjen njemačkom novinarkom Matildom, kćerkom tadašnjeg direktora Mercedes benca u Štutgartu, ali brak nije potrajao. Pratile su ga glasine da iz različitih veza ima više djece i da učestvuje u njihovom vaspitanju, a zapravo se zna samo za sina Gošu.

nocnivukovi1

Dok je bio u braku sa Matildom, živio je u Zapadnom Berlinu, gdje je promijenio više poslova, a navodno je radio kao obezbjeđenje u noćnom klubu Sekston, kultnom mjestu rokera. Tako je bilo sve do zatvaranja kluba, koji je, zahvaljujući Hirurgu, ponovo oživio u Moskvi pod istim imenom.

Sa kulturom motociklizma upoznao se upravo tamo, u Berlinu, sredinom osamdesetih godina. Od tada do danas, ovaj čovjek izuzetne harizme uspeo je da hobi pretvori u zanimanje i zato danas živi svoj san.

Zaldastanov je osnivač i predsjednik najmasovnijeg svetskog motociklističkog kluba "Noćni vukovi", koji je osnovao 1989. godine, a koji danas broji više od 5.000 članova u Rusiiji, bivšim sovjetskim republikama, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji...

Klub održava bliske veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom i promoviše nacionalističke ideale. Početkom 2000. godine, Zaldastanov je klub počeo da koristi za politički aktivizam, udaljivši se tako od tema droge i kriminala koji se povezuju za američke motocikliste. Hirurg i njegovi vukovi njeguju tradicionalne vrednosti, pomažu djeci bez roditelja i u borbi protiv narkomanije.

Ženama je zabranjeno da se pridruže "Noćnim vukovima" u čije članstvo, kako sami kažu, mogu ući samo muškarci i to na poziv nekog od članova Kluba i uz dvogodišnji "probni staž".

nocni

Krajem 2000-ih klub je počeo da održava skupove u bivšim sovjetskim zemljama, promovišući slovensku kulturu. Na jednom takvom skupu učestvovao je i Vladimir Putin, kada je 2012. godine putovao sa "Noćnim vukovima" u Sevastopolj. Hirurg se sa Putinom upoznao 2009. godine, kada je ruski lider posjetio motociklistički centar u Sevastopolju, dok je obavljao funkciju premijera. Od tada su veoma bliski prijatelji.

Hirurg je poznat i po tome što uživa podršku ruske vlade, vojske i predsjednika Vladimira Putina, ali i zbog svog divljenja bivšem sovjetskom lideru Josifu Staljinu i homofobičnim stavovima.

Ruski predsjednik ga je odlikovao Ordenom časti 2013. godine.

Na Zimskim olimpijskim igrama održanim u Sočiju 2014. godine, Zaldastanov je bio jedan od zvaničnih nosilaca baklji.

U januaru 2015. godine, formirao je pokret "Anti-Maidan" sa novinarom Nikolajem Starikovim i nekoliko desničarskih političara. Zaldastanov je predložio da "Smrt pederima" može biti alternativno ime tog pokreta.

Zaldastanova je sankcionisalo nekoliko vlada, uključujući SAD i Kanadu, zbog učešća "Noćnih vukova" u nemirima u Ukrajini sredinom 2010.

(novi.ba/telegraf.rs)

Ne propustite