NAUČNICI STRAHUJU OD ONOG ŠTO SLIJEDI: Upravo su otkrili nešto što bi moglo imati strašne posljedice

Kiosk
NAUČNICI STRAHUJU OD ONOG ŠTO SLIJEDI: Upravo su otkrili nešto što bi moglo  imati strašne posljedice
.

Na oceanu trenutno pluta veći dio divovoskog glečera veličine Francuske nego što se to do sada mislilo. 

Ovo otkriće povećava strahove da se led topi sve brže kako se klima zagrijava, te tako značajno djeluje na rast razine mora. 

led1

Donji dio otopljen više nego što se mislilo

Glečer Totten jedan je od najvećih glečera na Antarktici te naučnici budno prate kako se topi zbog ogromne količine vode koju bi potencijalno mogao osloboditi. 

Pomoću umjetno stvorenih seizmičkih valova koji su pomagali naučnicima da ‘pogledaju’ kroz led, otkriveno je da na oceanu pluta više glečera nego što se to ranije mislilo.

led2

Većina plitke vode u glečerima

Glečeri su ogromna tijela gustog leda koji se stoljećima polako spuštaju niz planine, doline i obronke pod vlastitom težinom, i pritom preoblikuju teren ispod sebe. Oni sadržavaju ogromnu većinu Zemljine pitke vode, a njihovo topljenje najviše doprinosi rastu nivoa mora. NASA-ino promatranje između 2002. i 2016. pokazalo je kako je Antarktika gubila 125 gigatona leda godišnje, što je dovodilo do godišnjeg rasta nvoa mora od 0.35 milimetara.

Glečer Totten je nevidljiv iz zraka, jer je cijela Antarktika prektivena jednoličnim, više kilometara debelim pokrovom od snijega i leda. Zbog toga znanstvenici pokušavaju otkriti što se nalazi ispod glečera, skriveno od pogleda.

“Precizno mjerenje glečera Totten vitalno je kako bi se promatrale promjene i razumjelo ih se u kontekstu prirodnih varijacije, a istraživanje je važan korak u procjenjivanju potencijalnog utjecaja na razinu mora u brojnim budućim scenarijima.”

Instrumenti za mjerenje kretanja glečera, njegove brzine i debljine, ostavljeni su na glečeru na 12 mjeseci kako bi prikupljali podatke.

 

 

 

Ne propustite