POSVETITE IM VIŠE PAŽNJE: Ovo su najprljaviji dijelovi vašeg tijela!

Zanimljivosti
POSVETITE IM VIŠE PAŽNJE: Ovo su najprljaviji dijelovi vašeg tijela!
.

Osobna higijena vrlo je važna za održavanje zdravlja. No čak i kada se redovito tuširate, postoji dio tijela na kojem se svakodnevno može nakupiti više od 67 vrsta bakterija. Doznajte koji je najprljaviji dio na našem tijelu

Tuširanje je vrlo važan dio osobne higijene. tijekom dana, na odjeći, kosi i koži u svoj dom donesemo brojne mikroorganizme koji mogu biti opasni za naše zdravlje.

No, iako ste se istuširali i oprali kosu, postoji dio na vašem tijelu koji se smatra najprljavijim te zadržava prljavštinu čak i nakon što ste se 'bacili' pod tuš. Riječ je o pupku koji je najnedostupniji dio na našem tijelu i time može postati pravo leglo bakterija.

Pravilan pupak je uvučen, a zbog svog oblika u njemu se vrlo brzo i lako sakupljaju znoj, dlačice s odjeće, mrtve stanice kože, losion i sapun.

Takav spoj savršeno je mjesto za razvoj mikroorganizama, zbog čega, ako ga ne perete pravilno i detaljno, može postati uzrok neugodnih mirisa, ali i zdravstvenih tegoba poput infekcije.

Istraživanje je pokazalo kako se u uvučenom pupku (u njegovim naborima i usjecima) može sakupiti čak 67 različitih vrsta bakterija, bez obzira na tuširanje. Želite li ovaj dio tijela održavati na detaljan i pravilan način upotrijebite ovaj jednostavan trik s štapićem za uši.

KAKO PRAVILNO PRATI PUPAK?

Uvučen pupak:
1. prije tuširanja, štapić za uši umočite u medicinski alkohol te njime detaljno očistite svaki dio pupka.

2. Tijekom tuširanja, na novi štapić za uši nanesite malo gela za tuširanje te, kao i s alkoholom, štapićem pređite kompletnu unutrašnjost pupka.

3. Pupak potom dobro isperite mlakom vodom i dobro osušite pamučnom krpicom ili ručnikom.

Ispupčen pupak:
Ispupčen pupak lakše je oprati jer nema toliko udubina i nabora u kojima se nakuplja prljavština.

1. Smočite vršak pamučne krpice ili blazinicu te na nju nanesite gela za tuširanje.

2. Istrljajte pupak te ga isperite mlakom vodom i osušite ručnikom.

Pored toga posvetite više pažnje i ovim dijelovima tijela:

*Prostor između prstiju (na nogama) – Iako zvuči pomalo odvratno, ovaj dio (isto kao i pupak) treba posebno očistiti. Znamo - perete noge, no uloži dodatan trud pri sljedećem tuširanju i očisti i ovaj dio.

*Jezik – Većina nas pere zube, ali peremo li i jezik? Ako je tvoj odgovor ne, sljedeći put s četkicom prođi i po njemu. Tako uklanjaš sve dodatne bakterije koje kasnije mogu uzrokovati karijes.

*Vrat – Na ovom se dijelu tijela sakupljaju znoj, ostaci šminke i ostale `gnjusne´ stvari. Zato je vrat je potrebno prati svaki dan, baš kao i lice.

* Leđa – Na ovaj dio tijela ponekad zaboravljamo iz dva razloga. 1. ne vidimo ga i 2. velike površine. Na leđima se nalaze razne žlijezde koje luče sebum (ono odvratno što izlazi iz prištića) i iz tog razloga na njih moraš obratiti posebnu pažnju.

 

Ne propustite