VRLO JE ŠKAKLJIVO: Ovih 5 stvari nikako ne biste smjeli guglati!

Tech
VRLO JE ŠKAKLJIVO: Ovih 5 stvari nikako ne biste smjeli guglati!
.

Ako koristite internet pretraživače, a sigurno to činite čim čitate ovaj tekst, postoji nekoliko stvari koje nikako ne biste trebali upisivati na internetskim tražilicama, upozorava Cheatsheet.

Google može kombinirati informacije o povijesti pregledavanja s drugim informacijama o identitetu korisnika i zatim ih povezati ih u jedan profil koji tada oglašivači mogu upotrijebiti kako bi iskoristili slabosti istoga.

Ovih pet stvari nikako ne biste smjeli pretraživati putem Googlea:

1. Ne pretražujte stvari koje Googleu mogu otkriti vašu lokaciju

Prvi važan događaj koji je skrenuo pažnju na ugrožavanje privatnosti dogodio se 2006. godine kada je AOL objavio listu pretraživanja koje su provođene na njegovim stranicama. Odavanje lokacije može biti iznimno opasno, pogotovo ako drugi ljudi mogu doći do te informacije.

2. Ne pretražujte ništa što ima veze s medicinskim problemima i lijekovima

Dok Google tvrdi da brani oglašivačima da svoje kampanje baziraju na osjetljivim podacima, kao što su oni o medicinskom stanju korisnika ili  njegovoj vjeroispovijesti,  pravila korištenja daju mu za pravo da zabilježi sve korisnikove pretrage, poveže ih s njegovom  IP adresom i Google nalogom i tada iskoristi te podatke kako bi im servirao oglase na internetu. Još veća opasnost predstavlja curenje podataka o povjerljivim zdravstvenim podacima korisnika.

3. Nemojte odavati svoje nesigurnosti mehanizmu za pretragu

Marketing je  kreiran  da stvara i profitira na nesigurnostima ljudi. Ako mehanizmu za pretragu otkrijete svoje nesigurnosti, to znači da ih otkrivate i oglašivačima.

4. Ne pretražujte ništa sumnjivo

Ne tražite ništa sumnjivo ili stvari koje mogu biti protumačene kao kriminalno ponašanje. Važno je napomenuti da su Google pretrage korištene kako bi se osudile pojedine osobe za krivična djela. Nikada ne možete bisti sigurni u što se možete sasvim slučajno uplesti.

5. Ne pretražujte ništa što bi Googleu moglo da otkrije vaš identitet

Ako zaista želite izbjeći da Google stvori vaš profil i predstavi je oglašivačima, izbjegavajte pretraživanje bilo kojih pojmova koji bi mu mogli pomoći da otkrije vaš identitet. Kompjuteri danas mogu vrlo precizno povezati digitalni profil korisnika s njegovim identitetom.

(novi.ba/lider.media)

Ne propustite