Američki Senat poziva na hitno djelovanje kako bi se spriječilo hakiranje nadolazećih izbora

Svijet
Američki Senat poziva na hitno djelovanje kako bi se spriječilo hakiranje nadolazećih izbora
.

Samo  nekoliko mjeseci prije općih izbora američki senatori tvrde kako ruski napadi na izborni sustav nisu oslabljeni, pa su u utorak pozvali na hitnu intervenciju i izdvajanje sredstava kako bi se saveznim državama pomoglo da spriječe pokušaje miješanja u američku demokraciju iz inozemstva. 

Obavještajni odbor Senata objavio je svoj prvi nacrt preporuka kako spriječiti strano hakiranje američkih izbora te je pozvao Kongres da osigura sredstva kako bi se saveznim državama pomoglo da ojača sigurnost, nakon više od godine dana istrage o ruskom miješanju na predsjedničke izbore 2016. U nacrtu se predlaže i poboljšanje komunikacije između federalnih, saveznih država i lokalnih dužnosnika. 

"Moramo biti učinkovitiji u odbijanju naših neprijatelja. Federalna vlada se mora udružiti s državama kako bi se istinski osigurali njihovi sistemi", istaknuo je senator Richard Burr, republikanski čelnik tog Odbora. 

Američki obavještajni dužnosnici su više puta upozorili da očekuju da će Rusija i druge države pokušati utjecati na izbore u studenom 2018., važnima zbog toga što će se na njima odlučivati o većini u oba doma Kongresa i o nizu položaja u saveznim državama i na lokalnoj razini.

Obavještajne agencije su zaključile da je Moskva utjecala na izbore 2016. kako bi pomogla republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu, a te su optužbe bacile sjenu na njegovo predsjedništvo. I on i Moskva odbacuju te optužbe. 

Nadolazeće izbore provode pojedinačno savezne države, a dužnosnici su otkrili kako je 21 od 50 njih 2016. iskusilo pokušaj ruskog hakiranja i da je malen broj mreža bio ugrožen, prenosi Hina. 

Ne propustite