STROGO POVJERLJIVO: Zovu ih PUTINOVI DUHOVI, a ovoj najmoćnijoj službi u Rusiji malo se zna, evo i zašto!

Kiosk
STROGO POVJERLJIVO: Zovu ih PUTINOVI DUHOVI, a ovoj najmoćnijoj službi u Rusiji malo se zna, evo i zašto!
.

Federalna služba obezbjeđenja (FSO) najtajnija je specijalna organizacija Rusije. 

Potekla je iz Devetog direktorata KGB-a, još u vrijeme Sovjetskog saveza. Njihov primarni zadatak joj je bezbjednost ruskog predsjednika Vladimira Putina. FSO je do te mjere zatvoren da se sve informacije o ovoj organizaciji mahom baziraju na pretpostavkama.

Javnosti se ne saopštavaju nikakvi izvještaje o operacijama FSO, a ono što se zna iz pisanja ruskih medija mahom je šturo štivo koje se ne dopunjuje već godinama. Upravo zbog njihove tajnovitosti nazivaju ih i "duhovima".

Pretpostavlja se da ima oko 50.000 uniformisanih pripadnika, kao i nekoliko hiljada onih koji rade u dubokoj tajnosti. Pored toga, oni kontrolišu famozni "čeget" - aktovku u kojoj se nalaze kontrole za nuklearno naoružanje Rusije.

 

Iako je primarni zadatak FSO da zaštite predsjednika Rusije, njihovi pripadnici staraju se za bezbjednost sudija, ministara, visokih zvaničnika, a nerijetko i zaštićenih svjedoka.

Ruska "Novaja gazeta" pisala je da FSO ima bar dvojicu Putinovih dvojnika, koji se koriste za potrebe "egzibicija" poput plovidbe mini podmornicom po morskom dnu, pilotiranje avionom i slične po život opasne aktivnosti.

Identitet pripadnika FSO drži se u nasjtrožoj tajnost, mada ruski mediji pišu kako se agentima u nekoliko navrata "omaklo", te su na društvene mreže postavljali svoje fotografije sa velikih događaja na kojima su pratili predsjednika Putina. Ipak, te slike su ekspresno nestale i više se ne mogu pronaći na internetu.

 

Ruski portal RBK pisao je o "nemilosrdnom ratu među ruskim tajnim službama", koji se vodio za primat i naklonost predsjednika. U tom sukobu FSO je, prema pisanju tog portala, odnio pobjedu nad FSB.

FSO danas obavlja sve one zadatke koje je nekada sa surovim uspjehom obavljao KGB: Niko nije nedodirljiv, pod konstantnom prismotrom su ministri, guverneri, opozicija.

Ne propustite