U četvrtak o ustavnosti izbora delegata u Dom naroda FBiH

Bosna i Hercegovina
U četvrtak o ustavnosti izbora delegata u Dom naroda FBiH
.

Ustavni sud BiH trebalo bi da u četvrtak, 22. marta, razmatra zahtjev predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti odredbe člana Ustava Federacije BiH (FBiH) koja se tiče izbora delegata u Dom naroda parlamenta FBiH, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Riječ je o odredbi prema kojoj se iz svakog kantona bira najmanje jedan delegat svakog konstitutivnog naroda i ostalih u Dom naroda parlamenta FBiH.  

Identičnu odredbu u Izbornom zakonu Ustavni sud BiH je u decembru 2016. godine, a po apelaciji Bože LJubića, proglasio neustavnom, a u junu prošle godine stavio van snage jer je omogućavala da jedan narod drugom bira predstavnike u Dom naroda FBiH, što je, po presudi Ustavnog suda BiH, bilo u suprotnosti sa osnovnim i najvažnijim ustavnim načelom o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda. 

Ljubić je nedavno izjavio da očekuje da će Ustavni sud BiH, po apelaciji Krišto, postupiti isto kao što je postupio po njegovoj apelaciji, te da će presuditi da je odredba Ustava FBiH da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda u Dom naroda FBiH u suprotnosti s Ustavom BiH. 

"Ustavni sud je takvu odredbu u Izbornom zakonu BiH proglasio neustavnom i logično je da za identičnu odredbu u Ustavu FBiH utvrdi da je u suprotnosti s Ustavom BiH", smatra Ljubić. 

Na dnevnom redu plenarne sjednice naći će se i izvještaji o radu i izvršenju budžeta Ustavnog suda BiH za prošlu godinu. 

Pred sudijama će se naći i Odluka po zahtjevu Ministarstva pravde BiH za potpisivanje Povelje interne revizije i Sporazuma o vršenju interne revizije u Ustavnom sudu BiH, prenosi Srna. 

 

Ne propustite