Predsjednik Evropske komisije čestitao Putinu

Aktuelno
Predsjednik Evropske komisije čestitao Putinu
.

Predsjednik Evropske komisije Jean - Claude Juncker čestitao je danas ruskom lideru Vladimiru Putinu na ponovnom izboru za predsjednika, rekavši da Rusija i Evropa "treba da ponovo uspostave kooperativni sveevropski poredak bezbjednosti".

Juncker se u pismu objavljenom na Twitteru založio za dijalog, kao što su učinili njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Macron.

"Naš zajednički cilj trebalo bi da bude ponovno uspostavljanje kooperativnog sveevropskog poretka bezbjednosti. Nadam se da ćete iskoristiti svoj četvrti mandat da radite na ostvarenju tog cilja. Ja ću uvijek biti partner u tom poduhvatu", rekao je on.

Inače, u oktobru 2015, Juncker je rekao da se Rusija mora uljudno tretirati i da EU ne smije dopustiti da Vašington diktira njene odnose s Rusijom.

Američki predsjednik Donald Trump još nije čestitao Putinu na izbornoj pobjedi, a Kremlj je ocijenio da to nije "neprijateljski čin", primjećuje Rojters.

Ministri spoljnih poslova EU juče su izrazili zabrinutost zbog napada nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta na britanskom tlu.

U saopštenju, ministri su rekli da izuzetno ozbiljno razmatraju ocjenu britanske Vlade da je veoma vjerovatno da je Ruska Federacija odgovorna za napad. Rusija je odbacila svaku umiješanost.

Ne propustite