''Noćni vukovi" sletjeli u Beograd pa produžili dalje, otkrivena ruta kretanja: EVO KADA STIŽU U BiH!

Aktuelno
''Noćni vukovi" sletjeli u Beograd pa produžili dalje, otkrivena ruta kretanja: EVO KADA STIŽU U BiH!
.

"Noćni vukovi" sletjeli su u ponedjeljak, 19. marta, na beogradski aerodrom Nikola Tesla.

Odatle su se odmah zaputili ka Novom Sadu, i nisu se zadržavali u glavnom gradu Srbije.

Srbijanski Telegraf je došao u posjed njihove planirane balkanske rute, koja izaziva veliku pažnju medija, budući da im je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Motociklistička misija "Ruski Balkan" neće biti obustavljena, iako su bosanskohercegovačke vlasti zabranile ulaz vođi "Noćnih vukova" Aleksandru Zaldostanovu, zvanom "Hirurg", i šefu ogranka u Srbiji Saši Saviću, proglašavajući ih osobama opasnim po sigurnost Bosne i Hercegovine - tvrde organizatori ove misije.

Kako prenosi Politika, iz Moskve su u ponedjeljak u Beograd doputovala dvojica pripadnika "Noćnih vukova", u pratnji svećenika Ruske pravoslavne crkve, a očekuje se dolazak brojnih članova ove bajkerske grupe iz Poljske, Slovačke, Češke, Bugarske i Makedonije.

nocni-v

Motociklistička misija trebala bi trajati do 28. marta, a izazvala je oprečne reakcije u regiji, prije svega zbog vođe ove bajkerske grupe Aleksandra Zaldostanova.

- On važi za dobrog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, a vlasti u Sarajevu i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini proglasile su ga "faktorom destabilizacije u Bosni i Hercegovini i regiji".

Direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić potvrdio je prošle sedmice da je dvojici članova ruske bajkerske grupe zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Šef ekspoziture "Noćnih vukova" u Srbini Saša Savić izjavio je da neće pokušavati ući u bh. entitet Republika Srpska, ali da će ostali članovi bajkerske grupe učestvovati na motociklističkoj turneji.

 On je najavio da će tužiti vlasti u Sarajevu i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, jer ne želi da neko kalja njegov ugled i ugrožava sigurnost njegove porodice.

- Tražit ću i odgovor zašto sam opasan za nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine. Branim svoj ugled, ugled "Noćnih vukova" i "Hirurga" - rekao je Savić.

Prošle godine je Vlada Gruzije zabranila ulazak ruskoj motociklističkoj grupi koja je usko povezana s predsjednikom Putinom.

Vođa "Noćnih vukova" nalazi se pod sankcijama zapadnih zemalja zbog učestvovanja te organizacije u ratu u Ukrajini, piše Telegraf.rs.

Ne propustite