Normalizira se stanje u gradovima FBiH u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka

Bosna i Hercegovina
Normalizira se stanje u gradovima FBiH u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka
.

Vodostaji rijeka na području Hercegovačkog-neretvanskog kantona su u porastu, dok su u Srednjobosanskom kantonu u opadanju.

- Pored izlijevanja vodotoka probleme i dalje u Unsko-sanskom kantonu  stvaraju oborinske i podzemne vode koje ne mogu primiti neočišćeni ili uski odvodni kanali, a koje plave poljoprivredne površine, dvorišta i objekte - navedeno je u redovnom izvještaju FUCZ.

Također, stoji da se nastavlja normalizacija stanja u gradovima i općinama u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka, dok se sa većine puteva, koji su bili poplavljeni, voda povukla i prohodni su za saobraćaj.      

Što se tiče vodostaja Une u Bihaću voda se povlači u svoje korito. Još uvijek je u prekidu putna komunikacija Kulen Vakuf-Klisa.

Zbog klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići, a otežan je na lokalnom putu Bužim-Elkasova Rijeka u naselju Velići.

Stanja prirodne nesreće na području općine Bosanska Krupa proglašeno je jučer jer je došlo do naglog porasta vodostaja Une i stvaranja oborinskih voda, što je prouzrokovalo poplave i pojave klizišta. 

Za razliku od toga, vodostaji rijeka Mutnice, Sane i Sanice opadaju.

Dio naselja Mahala u Sanskom Mostu još je uvijek pod vodom. Kuće nisu ugrožene, ali je još uvijek pod vodom poljoprivredno zemljiište, stoji u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

 

Ne propustite